Annons

FBI varnade internt för våldsanvändning

USA • Publicerad 12 januari 2021
En polisman vaktar ett avspärrat Kapitolium i Washington DC, efter stormningen förra veckan. Nödläge har utlysts i staden inför Joe Bidens installation den 20 januari.
En polisman vaktar ett avspärrat Kapitolium i Washington DC, efter stormningen förra veckan. Nödläge har utlysts i staden inför Joe Bidens installation den 20 januari.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Den federala polisen FBI uppgav efter stormningen av USA:s kongress att det inte fanns underrättelseinformation om planerat våld från de Trumpanhängare som skulle demonstrera där. Men ett FBI-kontor i Virginia utfärdade internt en uttrycklig varning för att extremister planerade att använda våld, rapporterar The Washington Post.

I varningen dagen före oroligheterna nämns en diskussion på internet med uppmaningar som: "Kongressen behöver höra glas krossas och dörrar sparkas in. . . Var våldsamma. Sluta kalla detta en marsch, kampanj eller protest. Åk dit förberedda på krig."

Annons

FBI har efter attacken mot Kapitolium internt varnat för att en rad väpnade protester planeras i landet inför maktskiftet den 20 januari, då tillträdande president Joe Biden svärs in, rapporterar amerikanska medier.

Omkring 15 000 soldater ur USA:s nationalgarde beräknas vara utkommenderade i Washington DC under ceremonin.

Sittande president Donald Trump har godkänt att nödläge utlyses i huvudstaden fram till den 24 januari med anledning av säkerhetsläget, meddelar Vita huset.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons