Annons

FBI: Väpnad milis skulle kidnappa guvernör

En väpnad grupp i Michigan i USA misstänks ha planerat att kidnappa delstatens guvernör, demokraten Gretchen Whitmer.
FBI lyckades infiltrera milisen, som drömde om ett inbördeskrig.
USA • Publicerad 8 oktober 2020
Michigans guvernör Gretchen Whitmer. Arkivbild.
Michigans guvernör Gretchen Whitmer. Arkivbild.Foto: Michigan Office of the Governor via AP/TT

Den federala polisen kom milismännen på spåren i början av året via sociala medier, där gruppen diskuterade att med våld "störta" specifika företrädare för delstatsregeringen och rättsväsendet, skriver tidningen USA Today med hänvisning till domstolsdokument.

Sex personer utreds nu i Michigan för kidnappningsplanerna. Ytterligare sju personer utreds på federal nivå för misstankar om att ha tillhandahållit materiellt stöd för terrorhandlingar samt brott mot vapenlagarna.

Storma kongressbyggnad

Annons

Enligt Michigans delstatsjustitieminister Dana Nessel drömde medlemmarna i den väpnade gruppen om att starta ett inbördeskrig, rapporterar BBC.

Flera av de misstänkta ska ha avhandlat planer på att storma Michigans kongressbyggnad i Lansing i syfte att kidnappa Whitmer och att "ställa henne till svars" för "förräderi". De diskuterade också möjligheten att kidnappa henne vid hennes sommarhus. Enligt domstolsdokumenten var tanken att omkring 200 personer skulle delta i attacken mot kongressbyggnaden.

Hemliga möten

I bevisningen finns inspelningar från ett hemligt möte som gjorts sedan FBI lyckats infiltrera gruppen.

Whitmer har varit hårt ansatt i år på grund av delstatens tuffa coronarestriktioner. Beväpnade högerextrema grupper har krävt att de lyfts och har genomfört manifestationer inne i kongressbyggnaden.

President Donald Trump anses ha underblåst oroligheterna, bland annat genom att ha uttalat sitt stöd till de beväpnade demonstranterna och twittra "Befria Michigan!", något som kritiker tolkat som en uppmaning till revolt.

– Vi är inte varandras fiender. Det här viruset är vår fiende, kommenterar Gretchen Whitmer komplotten på torsdagen.

Kritiserar uttalande

Hon kritiserar också Trumps uppmärksammade uttalande i valdebatten med Demokraternas presidentkandidat Joe Biden nyligen, då presidenten ombads fördöma vitmaktgrupper men i stället vände sig till en våldsbejakande hatgrupp och sade: "Stå tillbaka och var redo" – ett uttalande han sedan backade från.

– Hatgrupper uppfattade inte presidentens ord som en tillrättavisning utan som en uppmaning till att samlas och att agera, säger Whitmer enligt nyhetsbyrån AFP.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons