Annons

Färre svenskar motståndare till Nato-ansökan

Politik • Publicerad 10 januari 2021
Andelen Nato-motståndare i Sverige minskar, enligt en ny opinionsundersökning. Arkivbild.
Andelen Nato-motståndare i Sverige minskar, enligt en ny opinionsundersökning. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Opinionen när det gäller svenskt Nato-medlemskap är nu delad i tre jämnstora delar, visar Dagens Nyheters/Ipsos senaste mätning.

35 procent säger nej på frågan de anser att Sverige bör ansöka om medlemskap, medan 33 procent svarar ja. 32 procent är osäkra.

Annons

Andelen motståndare till ett Nato-medlemskap minskade med 3 procentenheter och andelen positiva ökade lika mycket jämfört med förra mätningen, som gjordes för drygt ett år sedan.

– Det är tredje mätningen i rad där andelen som motsätter sig att vi ska ansöka om Nato-medlemskap minskar. Det betyder att för första gången sedan vi började mäta så väger det jämnt mellan anhängare och motståndare till ett Nato-medlemskap , säger Nicklas Källebring. opinionsanalytiker vid Ipsos, till DN.

I undersökningen, som genomfördes under första halvan av december i fjol, deltog 1 226 personer. Frågan som ställdes var: "Anser du att Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato eller anser du inte det?"

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons