Färre sökte hjälp hos psykvården under pandemin
2019 var antalet nya patienter som sökte vård på någon av landets psykiatriska akutmottagningar drygt 38 000. Under pandemins första år sjönk det till cirka 32 700 och 2021 var antalet patienter 32 900.
Samtidigt som färre sökte hjälp ökade andelen patienter som behövde läggas in.
– Den här ökningen av inlagda personer förklaras av att det är personer som har svåra sjukdomstillstånd som kommer till akutmottagningen medan de med mindre allvarliga tillstånd har kunnat avstå, säger Peter Salmi, utredare vid Socialstyrelsen.
Ingen ökning i befolkningen
Hos dem som frivilligt lades in för vård var substansbruk och depression bland de vanligaste huvuddiagnoserna. Bland dem som tvångsvårdades hade närmare hälften schizofreni och liknande tillstånd.
I befolkningen i stort ser Socialstyrelsen inga indikationer på en ökad andel personer med en allvarligare sjukdomsbild.
– I relation till befolkningen ser vi inte att andelen inlagda personer har ökat. Det handlar om inläggningar bland dem som söker sig till en akutmottagning, säger Peter Salmi.
Hålla koll
Rädsla för att bli smittad av covid-19 tros vara den främsta anledningen till att människor under pandemin inte sökte sig till akutmottagningarna i lika stor utsträckning, enligt Socialstyrelsen. Om fler kommer söka vård framåt går inte att säga i nuläget.
– Under pandemin så är det uppenbarligen personer som inte har sökt vård och man undrar lite om de kan ha fått vårdbehov och behandling tillgodosett på annat håll eller inte, säger Peter Salmi.
– Konsekvenserna av pandemin när det gäller det här är det kanske lite för tidigt att säga något om, men det är något vi följer förstås.
Fakta: Färre sökte vård
Antalet nya patienter, i åldern 18–64 år, som sökte hjälp på en psykiatrisk akutmottagning var drygt 38 000 under 2019.
2020 minskade antalet till cirka 32 700 och till cirka 32 900 under 2021.
En större andel patienter som sökte hjälp under 2020 och 2021 blev inlagda jämfört med tidigare år.
Andelen som behövde tvångsvård enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) ökade särskilt. Även andelen som lades in för frivillig vård enligt hälso- och sjukvårdslagen ökade.
Källa: Socialstyrelsen