Annons

Färre omskärelser i regional regi i Skåne

Hälsa • Publicerad 2 mars 2020
Färre omskärelser genomförs i Region Skånes regi sedan subventionen tagits bort. Arkivbild.
Färre omskärelser genomförs i Region Skånes regi sedan subventionen tagits bort. Arkivbild.Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Priset för omskärelse på pojkar ökade från 1 800 till 9 600 kronor per ingrepp när Region Skåne slopade subventionen på den klinik som regionen har avtal med, Capio i Lund. Följden har blivit att antalet omskurna pojkar på denna klinik minskat från 447 personer 2016 till 67 patienter 2019, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Hur många som i stället vänder sig till andra kliniker är oklart, men på mindre privata kliniker är ingreppet mycket billigare eftersom det utförs under lokalbedövning i stället för narkos. Det förekommer också att omskärelse görs i hemmen, vilket ökar risken för komplikationer.

Annons

Mats Johansson, ordförande i etiska rådet i Region Skåne, säger till SVT att det inte finns några planer på att återinföra subventionen.

– Hälso- och sjukvårdens mål är att behandla sjukdom och symptom, alltså se till vårdbehov och detta är inte ett vårdbehov.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons