Annons

Italien: Stängda skolor och sport utan publik

I det europeiska land som hittills drabbats värst av det nya coronaviruset, Italien, fortsätter antalet offer att öka kraftigt. Regeringen har därför beslutat att stänga alla skolor och universitet. Dessutom ska samtliga sportevenemang genomföras utan åskådare.
Coronavirus • Publicerad 4 mars 2020
Foto: 
Italien är ett av de länder som har drabbats värst av coronaviruset.
Italien är ett av de länder som har drabbats värst av coronaviruset.Foto: Claudio Furlan/AP/TT

Enligt de senaste officiella siffrorna i Italien har 107 människor mist livet till följd av det nya coronaviruset och antalet konstaterat smittade är 3 089. Motsvarande siffra dagen innan var 79 döda och 2 502 smittade.

Skolorna och universiteten i hela Italien kommer att hållas stängda till den 15 mars.

Annons

– Jag hoppas att elever kan återgå till skolan så snart som möjligt. Min avsikt är att försäkra mig om att den grundläggande tjänsten, även på distans, kan ges till alla våra elever, sade den italienska utbildningsministern Lucia Azzolina när hon tillsammans med landets premiärminister Guiseppe Conte presenterade åtgärderna.

Inga kindpussar

Som grund för beslutet åberopar regeringen ett yttrande från den vetenskapliga kommittén, som nyligen bland annat rekommenderade att stänga idrottsevenemang i hela landet.

På onsdagen rapporterade också nyhetsbyrån AP att samtliga sportevenemang i Italien ska genomföras utan åskådare fram till och med den 3 april.

Men stängda skolor är inte den enda åtgärden som den italienska regeringen vill vidta. Enligt nyhetsbyrån Reuters, som tagit del av ytterligare påbud, kan det också bli aktuellt att stänga biografer, teatrar och förbjuda offentliga evenemang över hela landet.

De italienska myndigheter har dessutom nyligen tagit fram ett antal rekommendationer som befolkningen uppmanas följa för att sätta stopp för spridningen.

Bland annat ska man undvika folksamlingar och hålla ett avstånd på minst en meter från andra människor. Man ska inte heller kindpussas, dela glass eller dryck samt stanna hemma om man är över 75 år. Uppmaningarna gäller under kommande 30 dagar men kommer att utvärderas varannan vecka.

Mångmiljardpaket i USA

Det nya coronaviruset fortsätter också sprida sig i övriga världen.

I USA räknar kongressen natten mot torsdagen med att klubba ett särskilt nödpaket värt motsvarande omkring 80 miljarder svenska kronor som har öronmärkt för att bekämpa virusets effekter. Totalt i USA har 130 fall av smittade konstaterats och elva människor har avlidit.

Samtidigt har antalet fall i Tyskland stigit till 240 stycken efter att över 44 nya fall konstaterats medan Polen har rapporterat sitt första fall och i Ungern har två personer konstaterats. Enligt den ungerske premiärministern Viktor Orbán rör det sig om två iranska studenter som befinner sig i landet.

I Storbritannien har ytterligare 34 personer diagnosticerats, rapporterar BBC. Därmed har totalt 85 smittade personer upptäckts där. Och antalet bekräftade fall av coronasmittade i Norge har stigit till 56. Under onsdagen tillkom 23 nya fall, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB.

Slovenien rapporterade sitt första fall på onsdagen och Irak rapporterade landets andra dödsfall till följd av viruset.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons