Annons

Färre kvar på sjukhus längre än nödvändigt

Vård • Publicerad 9 mars 2020
Antalet utskrivningsklara patienter som blir kvar på sjukhus längre än de behöver har minskat med 47 procent. Arkivbild.
Antalet utskrivningsklara patienter som blir kvar på sjukhus längre än de behöver har minskat med 47 procent. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Antalet dagar som utskrivningsklara patienter stannar på sjukhus minskar. Sedan den nya lagen om samverkan vid utskrivning trädde i kraft för drygt två år sedan har antalet patienter som blir kvar på sjukhus längre än nödvändigt minskat med 47 procent, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

"Sjukhusets resurser ska användas för de patienter som behöver dem. De som inte behöver sjukhusvård mår bättre av att få vara hemma eller på annat boende. Totalt har 600 vårdplatser frigjorts sedan 2017 tack vara den nya utskrivningsprocessen", säger Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg på SKR, i ett pressmeddelande.

Annons

En enkätundersökning visar att 90 procent av de patienter som tagit del av den nya utskrivningsprocessen känner sig trygga med att lämna sjukhuset.

Den nya samverkanslagen ersatte den tidigare betalningsansvarslagen. Syftet är att göra vården säkrare, bland annat genom bättre planering så att utskrivningsklara patienter inte blir kvar på sjukhuset längre än de behöver.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons