Färre kvar på sjukhus längre än nödvändigt
Antalet dagar som utskrivningsklara patienter stannar på sjukhus minskar. Sedan den nya lagen om samverkan vid utskrivning trädde i kraft för drygt två år sedan har antalet patienter som blir kvar på sjukhus längre än nödvändigt minskat med 47 procent, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
"Sjukhusets resurser ska användas för de patienter som behöver dem. De som inte behöver sjukhusvård mår bättre av att få vara hemma eller på annat boende. Totalt har 600 vårdplatser frigjorts sedan 2017 tack vara den nya utskrivningsprocessen", säger Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg på SKR, i ett pressmeddelande.
En enkätundersökning visar att 90 procent av de patienter som tagit del av den nya utskrivningsprocessen känner sig trygga med att lämna sjukhuset.
Den nya samverkanslagen ersatte den tidigare betalningsansvarslagen. Syftet är att göra vården säkrare, bland annat genom bättre planering så att utskrivningsklara patienter inte blir kvar på sjukhuset längre än de behöver.