GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Färre flyktingar än väntat från Ukraina i år

Cirka 52 000 ukrainska flyktingar bedöms söka skydd i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos – vilket är en minskning från tidigare huvudscenario.
Samtidigt varnar myndigheten för att det råder stor osäkerhet kring hur kriget i Ukraina kan utvecklas.
Ukraina • Publicerad onsdag 09:34
Flyktingar i kö utanför Migrationsverket i Sundbyberg. Arkivbild.
Flyktingar i kö utanför Migrationsverket i Sundbyberg. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I årets sista prognos skriver Migrationsverket ned huvudscenariot för antalet flyktingar från Ukraina från 55 000 till cirka 52 000, enligt ett pressmeddelande.

Hittills har cirka 49 000 personer som flytt Ukraina sökt skydd i Sverige, och under hösten har mellan 300 och 400 ansökningar i veckan registrerats.

"Finns högre scenario"

För 2023 ligger Migrationsverkets tidigare huvudscenariot på cirka 15 000 skyddssökande kvar, men myndigheten konstaterar samtidigt att fler personer kan komma att lämna Ukraina.

"En ytterligare eskalering av kriget kan dock inte uteslutas. Vi har därför ett högre scenario som innebär att betydligt fler, uppemot 100 000 personer, kan söka skydd i Sverige under 2023", säger Annika Gottberg, planeringsdirektör på Migrationsverket, i pressmeddelandet.

Myndigheten bedömer dock att flyktingarna främst kommer att söka sig till närliggande länder.

Lagändring inte beaktad

I oktober meddelade EU att det tillfälliga skyddet enligt massflyktsdirektivet förlängs till den 4 mars 2024, och redan i juliprognosen utgick Migrationsverket från att direktivet skulle förlängas ett år till. Det innebär att kostnaderna för mottagandet kommer att öka under 2023 och 2024.

"I budgetpropositionen för 2023 tillför regeringen medel enligt de behov vi redovisat de kommande två åren, vilket är positivt. Det handlar framför allt om ersättningar till kommuner, regioner och personer som fått skydd", säger Annika Gottberg i pressmeddelandet.

Migrationsverkets prognoser utgår från den lagstiftning som gäller och eventuella propositioner som har lagts fram – och kommande lagändringar som regeringen meddelat i Tidöavtalet beaktas därmed inte i prognosen, skriver myndigheten.

Fakta: Antal flyktingar från Ukraina, enligt Migrationsverkets beräkningar

Migrationsverket beräknar att 52 000 personer från Ukraina kommer att söka skydd i Sverige under 2022 – vilket är en minskning från en tidigare beräkning på 55 000 personer.

Hittills har cirka 49 000 personer från Ukraina sökt skydd i Sverige.

Vad gäller 2023 beräknar Migrationsverkets i sitt huvudscenario att 15 000 personer från Ukraina kommer att söka skydd i Sverige.

I ett högre scenario beräknar myndigheten istället att siffran kan landa på 100 000 personer. I ett lägre scenario är siffran istället 8 000 personer.

Källa: Migrationsverket.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.