Färre besökare tvingar museum att spara

Kalmar konstmuseum har ekonomiska svårigheter. På måndagen beslutade styrelsen att konstmuseet ska förändra sin organisation under året.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2013

Kalmar konstmuseum har funnits i fem år i sin nya form och i somras upplevde museet ett publikbortfall med 25 procent jämfört med föregående sommar. Det ledde till diskussioner om museet är tillräckligt publikt i sina val av utställningar, och museichefen Bengt Olof Johansson lyfte fram att avsaknaden av ett kafé bidrar till de minskande besöksiffrorna.

För att öka intresset och få ekonomin i balans beslutade Kalmar konstförenings styrelse på måndagen att konstmuseet under året ska förändra sin organisation. Syftet anges vara att skapa bättre möjligheter och resurser för att möta ett ökat intresse.

– Vi har ekonomiska svårigheter och måste få museet i balans, men några konkreta förändringar kan jag inte gå in på ännu. Jag måste respektera den fackliga ­ordningen, säger Bengt Olof Johansson.

Fackliga organisationer ska kallas till lokala förhandlingar och först när förhandlingarna är klara kommer förändringarna att presenteras, vilket Bengt Olof Johansson räknar med att kunna göra inom några veckor. Omorganisationen ska inte påverka den in­- riktning som finns be­skriven i museets måldokument.Där talas det bland annat om att konstmuseets verksamhet ska uppfylla högt ställda kvalitetskrav. Tillsammans med Design­arkivet i Pukeberg ska museet även utgöra ett forum för samtida konst och design, både regionalt, nationellt och interna­tionellt.

– Vi står inför en utmaning nu. Ett förändringsarbete behövs. Vi måste anpassa oss och bli bättre. Vi vill göra ett bra jobb och får tänka om, säger Bengt Olof Johansson.

Kim Ustamujic Johansen
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.