Annons

Färgtest i läkarutbildningar stoppas

Flera regioner stoppar nu ett moment i läkarutbildningar som uppmärksammats med utmärkelsen årets förvillare. I momentet används ett personlighetstest där människor delas in enligt olika färger. Testet kritiseras för att sakna vetenskaplig grund.
Sjukvård • Publicerad 3 februari 2020
Personlighetstest där människor delas in färggrupper lyfts nu bort ur flera regionala läkarutbildningar, där testet förekommit. Arkivbild.
Personlighetstest där människor delas in färggrupper lyfts nu bort ur flera regionala läkarutbildningar, där testet förekommit. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Årets förvillare delas ut av föreningen Vetenskap och folkbildning. I början av januari gick utmärkelsen för 2019 till fyra regioner (tidigare landsting): Västra Götaland, Halland, Östergötland och Västernorrland.

Alla har fyra har köpt in och betalat för utbildningar där ett moment handlar om att alla människor kan indelas i någon av fyra grupper, med olika färger och personlighetsegenskaper.

"Ska avslutas"

Annons

Nu stoppas det kritiserade momentet i flera av regionerna.

– I Västra Götaland finns på central nivå en förväntan om att detta ska avslutas i alla förvaltningar, säger Gabriel Holmqvist vid regionens presstjänst till TT.

Även i Halland och Östergötland plockas momentet med personlighetsfärger bort från utbildningarna där det förekommit, uppger regionerna.

I Västernorrland funderar man på saken inför nästa utbildningsstart till hösten. Men inget beslut är fattat, skriver regionens presstjänst i mejl till TT.

Färgtestet har förekommit som en liten del i vidareutbildning av läkare. Det har dock mötts av hård kritik.

– Modellen, eller kartan, är ingen bra beskrivning av hur människor fungerar. Där har du det största problemet, säger Magnus Lindwall, psykologiprofessor vid Göteborgs universitet, till P4 Skaraborg.

Elva miljoner

Just Skaraborgs sjukhus är en av de enheter i Västra Götaland som nu stoppar momentet med personlighetsfärger i läkarutbildningar.

Enligt Magnus Lindwall har ingen uppföljande forskning kunnat visa att teorin om personlighetsfärger stämmer.

De fyra regionerna har totalt betalat drygt elva miljoner kronor för utbildningar där den kritiserade färgmodellen ingått som en del, uppger Dagens Medicin.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons