Annons

Fängslad fransk forskare får permission

Iran/Frankrike • Publicerad 3 oktober 2020
Demonstration i Paris i februari i år som kräver frisläppande av Fariba Adelkhah och Roland Marchal. Arkivbild.
Demonstration i Paris i februari i år som kräver frisläppande av Fariba Adelkhah och Roland Marchal. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

Den fransk-iranska forskaren Fariba Adelkhah, som avtjänar ett fängelsestraff i Iran, har tillfälligt släppts ur fängelset med en elektronisk fotboja.

– Hon befinner sig nu i Teheran med sin familj, säger hennes advokat Saeed Dehghan.

Annons

Advokaten tillägger att han hoppas att det tillfälliga frigivandet ska bli permanent.

Fariba Adelkhah greps förra sommaren och dömdes tidigare i år till fem års fängelse för bland annat brott mot rikets säkerhet.

Adelkhah, expert på shiitisk islam och verksam vid Sciences Po i Paris, är medborgare i både Iran och Frankrike. Paris har begärt att hon ska släppas, vilket Teheran, som inte erkänner dubbla medborgarskap, avfärdat som ett försök att blanda sig i Irans interna angelägenheter. Fallet har ansträngt relationerna mellan Paris och Teheran.

Hennes franske kollega Roland Marchal, som greps tillsammans med henne, släpptes i mars. Han frigavs sedan Frankrike släppt en iransk ingenjör som riskerade att utlämnas till USA.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons