Annons

Fågelinfluensa bakom fynd av döda sälar

Danmark • Publicerad 11 september 2023
Flera döda sälar som i slutet av augusti hittades på en dansk strand visade sig vara smittade av fågelinfluensa. Arkivbild.Foto: Torbjörn Jakobsson/TT

Flera döda sälar som hittats i vattenbrynet på Själland har visat sig vara smittade av fågelinfluensa, H5N1.

Fyndet gjordes i slutet av augusti vid Avnø på södra Själland och dödsorsaken misstänks vara fågelinfluensa, skriver Statens Serum Institut i ett pressmeddelande. När sälarna hittades hade de bara varit döda en kort tid.

Annons

Intill dem gjordes fynd av ett större antal döda svanar som såg ut att ha legat där en längre tid. Även bland dem har fågelinfluensa konstaterats, men det är fortfarande oklart om det är exakt samma variant av viruset.

"Fågelinfluensa har sedan av slutet av 2020 orsakat stor dödlighet bland vilda fåglar och har också drabbat besättningar med fjäderfä och andra fåglar i fångenskap i Danmark. En lång rad länder i Europa samt i Asien, Afrika, Nord- och Sydamerika har också drabbats", säger Charlotte Hjulsager, senior forskare, i pressutskicket.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons