GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Få dödsolyckor på jobbet leder till påföljd

De senaste fem åren har runt 220 personer omkommit på jobbet. Endast 16 av olyckorna har lett till rättsliga påföljder för arbetsgivaren, skriver Arbetet.
Arbetsmarknad • Publicerad 26 januari 2023
Sex fällande domar och tio strafförelägganden är det rättsliga efterspelet till över 200 dödliga arbetsplatsolyckor. Arkivbild.
Sex fällande domar och tio strafförelägganden är det rättsliga efterspelet till över 200 dödliga arbetsplatsolyckor. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren vidta "alla åtgärder som behövs" för att förhindra olyckor på jobbet.

Tidningen Arbetet har kartlagt dödliga arbetsplatsolyckor åren 2017–2021. Granskningen visar att fyra fall har lett till fällande dom i tingsrätten utan att överklagas. Ytterligare två fall har avslutats med fällande dom i hovrätten efter att ha överklagats. Dessutom har tio fall avgjorts genom strafförelägganden.

Sammantaget innebär det att bara 16 av omkring 220 dödsfall på fem år har fått rättsliga konsekvenser.

Jörgen Lindberg, vice chefsåklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, beskriver det som en "hinderbana fram till åtal", där det är svårt att visa på brister och ansvar för brister.

– Det faktum att det sker en dödsolycka under arbete är inte lika med att arbetsgivaren har gjort sig skyldig till brott. Det handlar om att bevisa att dödsfallet har orsakats av en tydlig brist i säkerheten och att den som bär arbetsgivarens ansvar har varit uppenbart oaktsam, säger han till Arbetet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.