Få fall av rivna får i länet

De fredade rovdjuren är få i Kalmar län. Vilket märks i viltskadestatistiken. I fjol rapporterades bara ett fåtal fall av rivna får.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2006

Under våren dödades ett lamm i Vimmerbytrakten av en kungsörn. Däremot noterades inte ett enda fall av får som rivits av lodjur. Lodjuret är annars det enda av rovdjuren i statistiken som regelbundet finns i länet. Varken björn, järv eller varg finns i faunan. Kungsörnar passerar länet vår och höst under flyttningen från och till fjälltrakterna.

Okända rovdjur Tre får dödades i fjol av det som i statistiken kallas okända rovdjur. I den kolumnen redovisas fall där det inte kunnat fastställas vilket rovdjur som varit framme.

Staten betalar via länsstyrelserna ut ersättning till drabbade tamdjursägare vars djur dödats av björn, varg, lo, järv eller kungsörn. Dels i form av ersättning för dödade djur, men också bidrag till förebyggande åtgärder som till exempel elstängsel.

Inte tomma kassan Länsstyrelsen i Kalmar behövde inte tömma kassan för att ersätta rovdjursrivna tamdjur. Däremot ersatte länsstyrelsen skador på grödor som orsakats av fredade fåglar.

Tusentals gäss och tranor passerar vår och höst länet. Många av dem stannar och rastar på jordbruksmark och kan då ställa till med stor skada på växande grödor.

17 000 i bidrag I Kalmar län orsakade gäss mest skador på öländska marker. 17 000 kronor betalades ut i bidrag till förebyggande åtgärder och 57 000 kronor

i ersättning till drabbade markägare.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.