Extremväder och bränder pressar Australien
Flera boende har uppmanats att lämna sina hem när höga temperaturer drivit upp brandfaran i sydöstra Australien. Orroral Valley-branden, som brinner i närheten av huvudstaden Canberra, klassas som akut och den har brutit igenom begränsningslinjerna, och ökar i intensitet.
– Vi påminner återigen Canberrabor, speciellt de i södra (förorten) Tuggeranong, att vara fortsatt vaksamma i eftermiddag. Branden växer och den kan bli oförutsägbar, säger territoriets premiärminister Andrew Barr, enligt The Guardian.
Dessutom har glödande aska från branden orsakat nya bränder, bland annat i Monaroregionen i New South Wales, bland annat en som kallas Clear Range-branden.
"Brandmän och flyg jobbar hårt för att minska spridningen av Clear Range-branden som brinner nära Bredo och Michelago. Förhållandena försämras", skriver NSW:s räddningstjänst RFS på Twitter.
En brand i västra Victoria hotar boende i Cape Conran och Marlo Plains.
"Ni är i fara och måste agera omedelbart för att överleva. Det säkraste valet är att ta skydd inomhus omedelbart. Det är för sent att lämna (området)", skriver Victorias räddningstjänst.
Flera års torka
Helgen innebär en ny prövning för redan hårt väderdrabbade Australien. På sina håll har torkan pågått i flera år, och höga temperaturer och omfattande terrängbränder pressar landets infrastruktur.
I stora delar av New South Wales råder omfattande torka, och i delstatens huvudstad Sydney råder vattenrestriktioner. Boende får inte vattna trädgården med slang, bilen får bara tvättas med vatten i hink och människor med pool får inte fylla eller tömma bassängen utan särskilt tillstånd. På andra håll i delstaten är restriktionerna betydligt hårdare.
– Det är en ganska stor kris, säger Tony Webber vid delstatens vattenmyndighet.
Vid flera av delstatens vattenreservoarer har inflödena varit rekordlåga. En del samhällen tvingas få sitt vatten utkört.
– Keepit-dammen i norr har varit helt uttorkad i mer än ett år. Så samhällena som varit beroende av den har fått hitta annat vatten, främst grundvatten, säger Webber.
Aska hotar Sydneyvatten
Warragamba-dammen står för 80 procent av vattnet till Sydneyregionen. Där är vattennivån nere på 43 procent.
– 300 000 hektar av Warragambas uppsamlingsområde har förstörts av terrängbränder. Så risken är att nästa större regn kan föra med sig en stor mängd aska och bråte. Vi prioriterar just nu att skydda reservoaren mot det. Vi har lagt in flytande barriärer för att skydda, säger Webber.
Enligt Webber ser myndigheten inte extremvädret som en tillfällig storm som behöver ridas ut, utan att mer är att vänta framöver. Stora satsningar görs på att bygga pipelines för att minska avdunstningen, och Sydneys avsaltningsanläggning – en av världens största – ska fördubblas. På andra håll får samhällen förlita sig på grundvatten i stället för ytvatten. Att förlita sig på regn kommer inte fungera i framtiden.
– Det här har verkligen fått oss att fundera på hur vi använder vårt vatten bättre, säger han.
Belastar elnätet
Helgens temperaturer innebär också en hård belastning på elnätet, som redan är drabbat av flera strömavbrott. Flera kraftledningstorn i Victoria har blåst omkull, så kraftledningarna till delstaten South Australia är avskurna, vilket gör att el därifrån inte kan avlasta.
– De tuffa förhållandena i elnätet i New South Wales, huvudstadsterritoriet och Victoria är ett resultat av värmeböljan som orsakar en ihållande hög efterfrågan, skador på överföringssystemen i Victoria och mekaniska problem vid ett antal av de koleldade kraftverken, säger energiminister Matt Kean enligt The Sydney Morning Herald.
Invånare uppmanas att begränsa sitt elanvändande fram till klockan 21 på kvällen genom att inte använda diskmaskin och tvättmaskin, sätta luftkonditioneringen på minst 23 grader och stänga av poolpumpar.
Den australiska energimarknadsoperatören AEMO varnar för att det kan bli tal om roterande planerade strömavbrott, som en sista utväg.