Annons

Extremhetta i Europa – över 40 grader varmt

Temperaturer på över 40 grader väntas när värmeböljan Kerberos, döpt efter ett helvetiskt monster, plågar södra Europa.
– Vet man att man tål värme dåligt ska man kanske fundera på att ställa in resan, säger meteorologen Eldbjørg Moxnes.
Europa • Publicerad 13 juli 2023
En kvinna fläktar sig med en solfjäder i Madrid, en av de platser drabbade av värmeböljan.
En kvinna fläktar sig med en solfjäder i Madrid, en av de platser drabbade av värmeböljan.Foto: Bernat Armangue/AP/TT
I Rom använder sig turisterna av paraplyer för att undkomma solen när de köar för att besöka templet Pantheon.
I Rom använder sig turisterna av paraplyer för att undkomma solen när de köar för att besöka templet Pantheon.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Det italienska motsvarigheten till SMHI har döpt värmeböljan till Kerberos – namnet på det trehövdade hundmonster som i grekisk mytologi bevakar dödsrikets port, rapporterar CNN.

I norra Italien dog en 44-årig byggarbetare på tisdagen efter att han kollapsat på grund av värmen, som inte ser ut att avta.

Annons

– I helgen ser det generellt ut att bli lite svalare än det varit de senaste dagarna. Men det väntas fortfarande bli över 40 grader i södra Spanien, delar av Italien, Grekland och in mot Turkiet, säger Eldbjørg Moxnes, meteorolog på norska Meteorologisk institutt.

Röda varningar för extremt höga temperaturer är utfärdade i södra Italien, delar av Kroatien, Kosovo och Serbien, enligt den europeiska meteorologiska sajten Meteoalarm. Gula och orangea varningar är utfärdade för stora delar av södra och östra Europa.

Blir vanligare

– De områden som haft det varmt nu ser ut att kunna få över 40 grader egentligen hela nästa vecka. Så det är inte så att värmeböljan går över direkt, säger Eldbjørg Moxnes.

TT: Hur ovanligt är det att det är så varmt under så lång tid?

– Vi har sett liknande episoder de senaste somrarna, så det blir mer och mer vanligt. Det är något man bör förbereda sig på som turist, om man inte tycker om hög värme kanske man ska tänka att sommaren inte är rätt period att resa till de breddgraderna, säger Moxnes.

Som turist kan man avstå, men de som bor i de värst drabbade områdena står inför större utmaningar, konstaterar meteorologen.

I tio italienska städer har värmevarningar utfärdats, särskilt riktade mot äldre och andra utsatta grupper, rapporterar nyhetsbyrån AP.

"Ställ kanske in resan"

I Grekland, där temperaturer på uppemot 44 grader väntas i delar av landet, har myndigheterna förbjudit tillgång till naturreservat och skogar för att minska risken för skogsbränder. Det har också öppnats särskilda luftkonditionerade områden i offentliga byggnader dit människor kan söka sig för att komma undan värmen.

– Det är en typ av utmaning som Europa står inför framöver. Vi är inte vana vid sådana här temperaturer och många hus är inte heller byggda för att klara dem, med luftkonditionering och liknande, säger Eldbjørg Moxnes.

Har man en resa bokad till något av de värst drabbade områdena gäller det att ta pauser inomhus när det är som varmast och att dricka mycket vätska.

Annons

– Men om man vet att man tål värme dåligt, om man är äldre eller reser med småbarn – då kanske man ska fundera på att ställa in resan, säger Eldbjørg Moxnes.

– Man ska ju trivas på semestern och 40 grader är inte behagligt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons