Annons

Gasledning exploderade i Litauen – inga skadade

En explosion har inträffat i norra Litauen som skadade en ledning som transporterar gas mellan Lettland och Litauen, uppger det litauiska gasbolaget Amber Grid.
Litauen • Publicerad 13 januari 2023
Explosionen inträffade i kommunen Pasvalys i norra Litauen. Den ledde till att det började brinna från ledningen.Foto: Paulius Zidonis/AP/TT

Explosionen inträffade i kommunen Pasvalys i norra Litauen på fredagen.

Enligt initiala uppgifter kom inga människor till skada, skriver Amber Grid i ett pressmeddelande. Men enligt lokala medier evakuerades den närliggande byn Valakelie.

Annons

Explosionen ledde till att det började brinna från ledningen – och bilder visar lågor omkring 50 meter höga. Enligt gasbolaget var räddningstjänsten snabbt på plats.

Regeringen informerad

Vidare skriver bolaget att gasförsörjningen stoppades omedelbart i den skadade rörledningen och att konsumenterna får gas via ett annat rör som löper parallellt med det skadade.

"Vi började omedelbart undersöka omständigheterna kring incidenten och säkerställa gasförsörjningen till konsumenterna", säger Nemunas Biknius, vd för Amber Grid, i pressmeddelandet.

Enligt Biknius har representanter för Litauens regering, energidistributören ESO och även de lokala myndigheterna i Pasvalys informerats om händelsen.

Tekniskt fel

Grannlandet Lettlands energiminister Raimonds Cudars uppger att explosionen ännu inte medfört några problem för gasdistributionen.

Cudars har informerats om att ett tekniskt fel orsakat explosionen, skriver AP med hänvisning till nyhetsbyrån Baltic.

Sedan juni 2022 har Litauen förbjudit import av gas från Ryssland i ett försök att minska energiberoendet av grannen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Explosionen inträffade på dagen 32 år efter att sovjetiska trupper korsade gränsen i ett misslyckat försök att återta Litauen efter att landet förklarat sig självständigt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons