Annons

Expert: Trumpfaktorn kan ha avgjort i Georgia

Det mycket jämna senatsvalet i Georgia visar på att Demokraterna gjort en oväntat stark valkampanj, enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
USA • Publicerad 6 januari 2021
USA:s tillträdande president Joe Biden under ett valkampanjmöte med de båda demokratiska utmanarna i senatsvalet i Georgia, Raphael Warnock, till höger, och Jon Ossoff.
USA:s tillträdande president Joe Biden under ett valkampanjmöte med de båda demokratiska utmanarna i senatsvalet i Georgia, Raphael Warnock, till höger, och Jon Ossoff.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

– Det ser bättre ut för demokraterna än vad många trott, säger Blanck till TT.

Valdrabbningen i Georgia avgör den tillträdande presidenten Joe Bidens möjligheter att få igenom sin politik. Om de båda demokratiska utmanarna Raphael Warnock och Jon Ossoff vinner över de sittande republikanerna Kelly Loeffler och David Perdue tar Demokraterna kontroll över senaten.

Annons

Därmed, då Demokraterna redan har majoritet i representanthuset, får Biden över hela den lagstiftande kongressen på sin sida.

In i det sista står det och väger i Georgia.

Under onsdagsmorgonen, svensk tid, har dock Warnock utropat seger efter en knapp ledning då 98 procent av rösterna räknats. Han får stöd av bland andra CNN, som pekar ut honom som vinnare i sin prognos.

Läget mellan Ossoff och Perdue är samtidigt helt jämnt.

Demografisk förändring

Detta i en delstat vars två senatsplatser de senaste decennierna setts som säkra republikanska mandat.

– Både Warnock och Ossoff gör bättre ifrån sig i vissa områden än vad Biden gjorde under presidentvalet, säger Dag Blanck.

– Det tyder på att Demokraterna har haft en fortsatt framgångsrik kampanj för att mobilisera sina väljare.

En av anledningarna till uppsvinget är de demografiska förändringar som delstaten genomgått under senare år, tror Dag Blanck.

Trumpfaktorn

Det handlar om att både andelen svarta invånare och invånare med bakgrund i Latinamerika och Asien ökat, grupper som tenderar att luta i demokratisk riktning.

– Georgia håller på att bli mer lik delstaterna i sydvästra USA, med en ökad invandring som tidigare varit ovanlig för sydstater, säger Blanck.

Annons

Den mer omedelbara anledningen till den demokratiska medvinden stavas troligen Trump.

– Man kan fundera på hur mycket presidentens ifrågasättande av utgången i presidentvalet har påverkat väljarna i Georgia, säger Blanck.

– De förortsväljare som tidigare röstat republikanskt, men som inte tillhör Trumps väljarbas, tror jag reagerar negativt på presidentens uttalanden om valfusk.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons