Annons

Expert: Iranska förklaringen rimlig

Bristfällig information och stress kan ha legat bakom nedskjutningen av det ukrainska passagerarplanet i Iran tidigare i veckan, enligt en expert.
Iran • Publicerad 11 januari 2020
Iran erkänner att landets luftvärn av misstag sköt ned det ukrainska passagerarplanet tidigare i veckan. En förklaring som inte saknar rimlighet, säger Andreas Hörnedal, forskare vid FOI. Arkivbild.
Iran erkänner att landets luftvärn av misstag sköt ned det ukrainska passagerarplanet tidigare i veckan. En förklaring som inte saknar rimlighet, säger Andreas Hörnedal, forskare vid FOI. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Även om det dröjer innan haveriutredningen är klar verkar onsdagens flygkrasch, i vilken samtliga 176 personer ombord omkom, nu ha fått en förklaring. Efter att i flera dagar ha påstått att ett fel på planet fått det att störta till marken bekräftar bland andra Irans utrikesminister Javad Zarif uppgifterna från Kanadas ledare Justin Trudeau.

Iranskt luftvärn sköt ned planet oavsiktligt i tron att det utgjorde ett hot tillhörande främmande makt.

Annons

– Det är såklart anmärkningsvärt, samtidigt kan det mycket väl ha varit så att den luftvärnsenhet som tog beslutet att skjuta kanske inte hade tillgång till luftläget och visste därför inte vilken civil flygtrafik som fanns i luften, säger Andreas Hörnedal , luftvärnsexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Hade extra beredskap

Anledningen kan vara att det vapensystem som användes inte var integrerat på ett sätt som försåg den militära personalen på marken med information om flygtrafiken, enligt Hörnedal. Den bristfälliga informationen, i kombination med att det iranska luftvärnet med all säkerhet hade en extra beredskap på grund av den upptrappade konflikten med USA, kan ha lett till det ödesdigra misstaget.

– När man utsätter människor och organisationer för mer stress än vanligt, då funkar det inte som det brukar under ideala förhållanden, säger Hörnedal.

Flygkraschen i Iran är långt ifrån den enda som orsakats av felaktiga beslut av militär personal. Hörnedal nämner bland annat det iranska passagerarplan som sköts ned av en projektil från ett amerikanskt fartyg 1988.

"Troligen ett misstag"

Samtliga ombord, totalt 290 personer, omkom då. USA fick efter en överenskommelse med Iran betala tiotals miljoner dollar i ersättning till de drabbade familjerna.

Med det som bakgrund framstår Irans påstående om ett felsteg som rimligt, enligt Andreas Hörnedal.

– Den troligaste förklaringen är att det rör sig om ett misstag.

Julius Bengtsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons