Annons

Exklusiva romkorn dyrare när fisketak införs

Priset på Kalix löjrom väntas skjuta i höjden i och med ett infört fisketak på siklöjan.
Yrkesfiskarna vill nu se en jakt på storkonsumenten vikaresälen.
Ekonomi • Publicerad 13 september 2019
För första gången har det införts ett fisketak för siklöjan. I år får fiskarna endast landa 700 ton siklöja, som bär på den eftertraktade löjrommen. Följden väntas bli att exklusiva Kalix löjrom blir dyrare ute i butik. Arkivbild.
För första gången har det införts ett fisketak för siklöjan. I år får fiskarna endast landa 700 ton siklöja, som bär på den eftertraktade löjrommen. Följden väntas bli att exklusiva Kalix löjrom blir dyrare ute i butik. Arkivbild.Foto: Susanne Lindholm/TT

Maximalt 700 ton siklöja, som bär på löjrommen, får fångas denna säsong. Det är första gången som det införs ett tak på siklöjefisket, enligt Havs- och vattenmyndigheten (Hav).

– Vi väljer att stoppa fisket vid detta tak, så att vi ligger i linje med en viss nivå som vi anser är hållbar, säger Martin Karlsson, utredare på Havs enhet för fiskereglering.

Annons

Beslutet är fattat i samråd med fiskets organisationer i Norrbotten och tar utgångspunkt i biologisk rådgivning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Yrkesfiskarna tycker att det införda taket är okej, men anser att vikaresälen ska ses som det stora hotet mot siklöjebeståndet.

"Samma status som champagne"

– Det är väldigt fel att sälen tillåts förstöra själva varumärket Kalix löjrom, säger Teija Aho, styrelseledamot i Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO), och fortsätter:

– Risken är ju att det försvinner från marknaden om sälarna tillåts härja som de vill. Kalix löjrom är ett väldigt prestigefullt livsmedel som har samma status som champagne och parmaskinka.

Kalix löjrom är ett av få svenska livsmedel som bär en så kallad skyddad ursprungsmärkning, EU:s starkaste livsmedelsskydd. De guldskimrande romkornen kan kosta över 400 kronor per hekto ute i butikerna, men priset kan nu komma att stiga än mer.

– Den minskade rommängden kommer nog att leda till en förlust ekonomiskt för fiskarna. För priset är ju redan väldigt högt och jag tror inte att det går att pressa upp det alltför mycket mer, säger Aho.

Årets 700 ton siklöja väntas ge runt 35 ton Kalix löjrom. Betydligt mindre än under rekordåren 2014–2016 då fiskarna landade 1 457–1 550 ton siklöja per år.

– Vi har även vidtagit egna åtgärder och kommer att påbörja fisket en vecka senare än normalt. Så man får vänta en vecka längre på Kalix löjrom i år, säger Teija Aho.

Vill se licensjakt

Regeringen öppnade i somras upp för licensjakt på gråsälen. Nu vill SFPO och Norrbottens kustfiskares producentorganisation – den andra intresseorganisationen som samverkar med Hav kring siklöjefisket – se en licensjakt även på vikaresälen. Arten uppskattas ha femdubblats i Bottenviken åren 1990–2017, enligt SLU.

– Vi är väldigt överens med Hav om att titta på den frågan. Det ska tas upp när fisket är avslutat för säsongen, säger Teija Aho.

Enligt Aho står sälen för 75–85 procent av uttaget av siklöjebeståndet per år, men Martin Karlsson på Hav framhåller att det är svårt att fastslå exakt hur mycket av fisken vikaresälen äter.

– Vikaresälen en stor konsument, men hur stor den är får man fortsätta att nysta i, säger han.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons