EU vill öka mammaledigheten

EU-parlamentet röstade ja till att förlänga rätten till mammaledighet till minst 20 veckor från dagens 14 veckor. Under sex veckor direkt efter barnets födelse är det obligatoriskt för mamman att vara hemma.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010

Parlamentet ställde sig även bakom att mammorna under de 20 veckorna har rätt till full ersättning.

Frågan är dock inte avgjord i och med EU-parlamentets beslut. Nu ska EU-ländernas regeringar säga sitt. Samma diskussion om kostnader kommer att upprepas där, bland annat har Storbritannien och Österrike redan hissat varningsflagg för att förslagen blir för dyra.

EU-minister Birgitta Ohlsson gillar inte att mammor tvingas vara hemma de första sex veckorna, vilket till exempel hade kunnat hindra henne själv från att ta jobbet som minister.

– Det här kan stoppa kvinnor att ta sig till maktpositioner, säger hon.

Sverige, som har en mycket mer generös föräldraledighet än vad som nu diskuteras i EU, anser att det är fel att besluta om familjepolitik på EU-nivå och vänder sig också emot att EU inte ser både pappan och mamman som föräldrar. Allt i det nya direktivet handlar om att mamman ska vara hemma med barnen.

Parlamentet sade också ja till två veckors frivillig pappaledighet (TT).

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.