Annons

EU och Kina enade om WTO-reform

Viktigare än någonsin förut, säger EU om relationen till Kina, i ett läge där handelsrelationerna till USA gnisslar allt mer.
EU och Kina är nu enade om att arbeta för reformer av världshandelsorganisationen WTO.
EU • Publicerad 9 april 2019
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, Kinas premiärminister Li Keqiang och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skakar hand i Bryssel.
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, Kinas premiärminister Li Keqiang och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skakar hand i Bryssel.Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

Med sedvanliga leenden på läpparna skakade EU:s kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk hand med Kinas premiärminister Li Keqiang i Bryssel tidigt på tisdagseftermiddagen.

Efteråt talade Tusk om ett "genombrott", i och med att man fått med sig Peking på löften om gemensamt arbete för världshandeln.

Annons

– För första gången har Kina gått med på att prata med EU om WTO-reformer, sade Tusk på en presskonferens efter toppmötet.

Ledarna är också överens om att diskutera industrisubventioner – en fråga som flitigt väcker irritation i EU, där många företag anser sig förfördelade i konkurrensen med statskontrollerade kinesiska industrijättar.

Människorätt

Tusk betonade också vikten av att inte glömma bort de mänskliga rättigheterna.

– Mänskliga rättigheter är för vår sida lika viktigt som ekonomiska frågor. Jag uttryckte återigen EU:s allvarliga oro när det gäller de mänskliga rättigheterna och lyfte ett antal enskilda fall, sade Tusk.

Tidigare har EU vid särskilda människorättsdiskussioner med Kina bland annat tagit upp fallet med den svensk-kinesiske förläggaren Guo Minhai.

Kommissionsordförande Jean-Claude Juncker utlovade samtidigt fortsatt tilltro till Kina.

– Vårt partnerskap är viktigare än någonsin förut, sade Juncker på presskonferensen.

Lovar öppning

Från kinesisk sida lovade premiärminister Li redan före mötet större marknadstillgång för EU-företag i en debattartikel i tyska tidningen Handelsblatt.

"Kina är redo att arbeta med Europa för att stärka ömsesidig öppenhet och skapa ett rättvist och jämlikt företagsklimat för starkare samarbete mellan företag på båda sidor", skrev Li på tisdagen.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons