Annons

EU-parlamentariker får Dawit Isaak-bok

Litteratur • Publicerad 5 november 2019
De 751 ledamöterna i EU-parlamentet kommer att få var sin bok skriven av Dawit Isaak. Arkivbild.
De 751 ledamöterna i EU-parlamentet kommer att få var sin bok skriven av Dawit Isaak. Arkivbild.Foto: KALLE AHLSÈN/TT

Organisationen Reportrar utan gränser kommer att ge samtliga 751 ledamöter i EU-parlamentet var sin bok av den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.

Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i över 18 år utan dom och Reportrar utan gränser skriver i ett pressmeddelande: "Det är en angelägenhet för hela EU när en av unionens medborgare fängslas i strid med eritreansk lag, afrikanska människorättskonventioner och den internationella folkrätten".

Annons

Organisationen skriver även att Dawit Isaak är den ende journalisten och EU-medborgaren som har adopterats som samvetsfånge av Amnesty International, och menar att "det gör honom unik och ger EU extra ansvar".

Ledamöterna kommer att få en översättning av Dawit Isaaks debutbok "Hopp", som även innehåller en pjäs och artiklar skrivna för dagstidningen Setit, som förbjöds av den eritreanska regeringen 2001.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons