Annons

Stora Enso utreds för misstänkt kartell

EU-kommissionen har genomfört gryningsräder mot en misstänkt kartellbildning bland tillverkare av pappersmassa i flera EU-länder.
Finländska Stora Enso och UPM-Kymmene bekräftar båda att deras kontor i Helsingfors har inspekterats.
Ekonomi • Publicerad 12 oktober 2021
EU-kommissionen har ihop med nationella konkurrensmyndigheter genomfört oannonserade inspektioner hos flera massaföretag. Arkivbild.
EU-kommissionen har ihop med nationella konkurrensmyndigheter genomfört oannonserade inspektioner hos flera massaföretag. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Stora Ensos och UPM-Kymmenes aktier faller med cirka fyra procent vardera efter besked.

Inspektionen av Stora Ensos huvudkontor i Helsingfors gjordes av den finska konkurrens- och konsumentmyndigheten, skriver Stora Enso i ett pressmeddelande. Bolaget tillägger att man samarbetar fullt ut med myndigheterna.

"Kan inte kommentera"

Annons

UPM uppger också att bolagets kontor har utsatts för en gryningsräd.

"UPM har ingen information om utfallet av inspektionen. UPM stödjer kommissionen i sin utredning, men kan inte kommentera ytterligare i en pågående utredning", skriver bolaget.

Den svenska konkurrenten SCA uppger att man inte har varit i kontakt med EU-kommissionen med anledning av utredningen, rapporterar Reuters med hänvisning till en talesperson för bolaget.

Samma besked kommer från de svenska konkurrenterna Holmen och Billerud Korsnäs.

Inga namn

EU-kommissionen har för sin del inte namngivit vare sig i vilka länder kartellutredningen har inletts eller vilka de misstänkta företagen är. Men de uppger att de samarbetar med nationella konkurrensmyndigheter.

– Jag kan bekräfta att vi har medverkat. Men vi assisterar bara, säger Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig på Konkurrensverket.

TT: Har det varit gryningsräder i Sverige?

– Jag måste hänvisa dig till EU-kommissionen. Det är deras räder, säger Strömberg Lindvall.

De misstänkta bolagen riskerar mångmiljardböter för konkurrensbrott om det går att bekräfta kartellbildning. Böterna kan uppgå till motsvarande 10 procent av den globala omsättningen.

Pappersmassa är råvaran i tillverkningen av pappersnäsdukar, skrivpapper, kartong och en rad andra pappersprodukter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons