Annons

Sverige skickar sjukvårdsmateriel till Ukraina

Sverige kommer att donera "en stor mängd" sjukvårdsmateriel till Ukraina, meddelar socialminister Lena Hallengren (S).
Ukrainakriget • Publicerad 2 mars 2022
Sverige kommer att skicka sjukvårdsmateriel till Ukraina, meddelar socialminister Lena Hallengren (S). Det handlar bland annat om munskydd och desinfektionsmedel.
Sverige kommer att skicka sjukvårdsmateriel till Ukraina, meddelar socialminister Lena Hallengren (S). Det handlar bland annat om munskydd och desinfektionsmedel.Foto: Marko Säävälä/TT
"Regionerna säger väldigt tydligt att det finns en god ambition att ta emot patienter", säger Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen.
"Regionerna säger väldigt tydligt att det finns en god ambition att ta emot patienter", säger Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen.Foto: Marko Säävälä/TT

EU:s medlemsländer har fått förfrågningar från EU om att bidra med materiel och ha beredskap för sjukvårdsstöd med anledning av kriget i Ukraina.

EU-kommissionen meddelade häromdagen att den har gått ut med förfrågningar och att den samordnar stöd och bidrag via EU:s mekanism för civilskydd. Tjugo av EU:s medlemsländer är anslutna till den och via den kan sjukvårdsmateriel som deltagande länder har lagt in distribueras.

Annons

– Den ryska invasionen av Ukraina innebär ett fruktansvärt mänskligt lidande, säger Lena Hallengren på en pressträff och fortsätter:

– Sverige kommer leverera en stor mängd sjukvårdsmateriel till Ukraina.

Olika typ av materiel

Det handlar bland annat om en miljon munskydd, desinfektionsmedel, ansiktsmasker samt droppslangar, bandage och katetrar.

Socialstyrelsen har gått upp i stabsläge med anledning av kriget i Ukraina. Myndigheten har bland annat genomfört en inventering av vårdplatser i Sverige om det skulle bli aktuellt att ta emot patienter från Ukraina. Någon skarp förfrågan kring detta finns dock inte i nuläget.

– Regionerna säger väldigt tydligt att det finns en god ambition att ta emot patienter, säger Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen.

TT: Det har varit mycket debatt om vårdskuld under pandemin. Sätter det några begränsningar för vad Sverige kan hjälpa till med om det nu kommer en skarp förfrågan om sjukvårdsplatser?

– Det spelar naturligtvis roll för Sverige vilken kapacitet vi har, svarar Lena Hallengren och tillägger:

– Det finns ingen vårdplats som står och väntar, ingen personal som står och väntar. Det här är hela tiden en fråga om att kunna frigöra, kunna eskalera och kunna skapa ett utrymme.

Från nationella lager

TT: Har man fått en precis förfrågan om visst sjukvårdsmateriel?

– Hela vårt arbete för att stödja och hjälpa går ut på att svara mot det som efterfrågas och där får EU via sin mekanism tydliga förfrågningar och exakta angivelser från Ukraina om vad man behöver, säger Olivia Wigzell.

Annons

Sjukvårdsmaterielen som ska levereras till Ukraina tas från nationella lager. Socialstyrelsen kan i nuläget inte svara på hur lagren ser ut hos regionerna.

– Den bedömningen kommer vi göra väldigt snart. Just i detta nu genomför regionerna den här inventeringen, säger Olivia Wigzell.

"Ingen brist på läkemedel"

Även Läkemedelsverket förbereder sig på att kunna hjälpa Ukraina och ge landet tillgång till läkemedel, uppger generaldirektör Björn Eriksson. Man diskuterar även möjliga undantag från regelverket.

– Det här gäller bland annat frågor kring transport, förvaring och mottagande av läkemedel. Det ges förstås inga undantag som innebär en risk för patienten, säger Björn Eriksson.

Han betonar samtidigt att det för svensk del i nuläget inte finns någon risk för brist på läkemedel.

– Det är därför viktigt att vi i Sverige inte börjar hamstra produkter som läkemedel till exempel, säger han.

Fakta: Sverige donerar sjukvårdsmateriel

Sverige kommer att donera sjukvårdsmateriel till Ukraina, bland annat detta:

50 ventilatorer

1 miljon munskydd

50 000 ansiktsmasker

100 000 liter hand- och ytdesinfektion

5 000 droppslangar

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons