Annons

Fem nya coronafall i Sverige – totalt sju

Ytterligare fem personer i Sverige är smittade av det nya coronaviruset. Därmed har sammanlagt sju personer drabbats.
Men Folkhälsomyndigheten står fast vid sin tidigare bedömning att risken för allmän smittspridning i samhället är låg.
Coronaviruset • Publicerad 27 februari 2020
På Sahlgrenska universitetssjukhuset växlar man upp arbetet efter att ytterligare en person smittats i Göteborg.
På Sahlgrenska universitetssjukhuset växlar man upp arbetet efter att ytterligare en person smittats i Göteborg.Foto: Thomas Johansson/TT
Britta Björkholm (Folkhälsomyndigheten), Per Follin (smittskyddsläkare) och Elda Sparrelid (läkare) vid en pressträff i Solna efter beskedet om att ytterligare fem personer i Sverige smittats av det nya coronaviruset.
Britta Björkholm (Folkhälsomyndigheten), Per Follin (smittskyddsläkare) och Elda Sparrelid (läkare) vid en pressträff i Solna efter beskedet om att ytterligare fem personer i Sverige smittats av det nya coronaviruset.Foto: Jonas Grönvik/TT

Tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm har konstaterats vara smittade. Två av personerna i Västra Götaland har haft nära kontakt med den person som tidigare påvisats vara smittad. De har upptäckts via aktiv smittspårning. Samtliga är i 30-årsåldern och har omhändertagits enligt gällande rutiner. Kontaktspårning kring fallen pågår.

– Vi bedömer att vi har kontroll över situationen, men vi kommer att behöva kontakta väldigt många personer nu, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till Göteborgs-Posten.

Kom från Iran

Annons

Det första konstaterade fallet i Stockholmstrakten rör en medelålders kvinna som för en vecka sedan kom hem från en resa i Iran.

– Hon var frisk vid hemkomsten men insjuknade för tre dagar sedan, säger smittskyddsläkare Per Follin vid en presskonferens.

Kvinnan vårdas på infektionsklinken i Huddinge och kontakter i hennes närhet ska följas upp. Enligt Per Follin rör det sig om ett fåtal personer.

Folkhälsomyndigheten står fast vid sin tidigare bedömning att risken för allmän smittspridning i samhället är låg, uppger avdelningschef Britta Björkholm vid pressträffen.

– Den risken är låg, men risken för enstaka fall är fortsatt hög. Vi ändrar inte vår bedömning riktigt än, säger hon.

Ingen gränskontroll

Myndighetens rekommendation till personer som nyligen rest i Kina, Sydkorea, Iran och norra Italien är att hålla sig hemma. Bedömningen är att risken är hög för att fler personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands.

Men det är inte aktuellt att börja kontrollera alla som anländer till Sverige från länder där coronaviruset härjar.

– Det är en åtgärd som inte är speciellt effektiv. Man kan resa på många sätt, direktflyg och annat, så vi ser det som ett väldigt trubbigt verktyg i nuläget, säger Britta Björkholm.

Vistats i Tyskland

Den kvinna i Uppsala som smittats hade exponerats för det nya coronaviruset när hon vistades i Tyskland. Hon insjuknande i söndags och vårdas nu på Akademiska sjukhuset, rapporterar Upsala Nya Tidning. Hon bedöms må bra och man tar i nuläget prover, meddelar Erik Salaneck på sjukhuset infektionsavdelning.

Han uppger att det är oklart hur många kvinnan träffat, men regionen kommer att kartlägga vilka personer som kan ha varit i kontakt med henne. Enligt kvinnan är det en italiensk medborgare som har smittat henne i Tyskland.

Intensifierat arbete

Annons

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har man redan växlat upp arbetet mot viruset sedan smittan konstaterats i Västra Götaland på onsdagen. Sjukhuset har förväntat sig fler fall.

– Vi rustar internt på sjukhuset för att kunna hantera det här klokt, säger Per Karlsson, förste chefläkare.

På infektionskliniken var man väl förberedd. Rutiner och särskilda epidemiplaner har tagits fram. En patient vårdas i ett isolerat rum med negativt luftryck och personalen arbetar klädda i skyddsrock, munskydd och med visir framför ansiktet.

De exponerade personerna kommer att ha telefonkontakt med vården varje dag i två veckor, och om de uppvisar symptom så blir de provtagna. Vissa av personerna som har bedömts vara högriskkontakter avråds även från att gå till jobbet och uppmanas stanna hemma.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons