Annons

Eric Ciardi: ”Det här valet handlar mycket om att stå upp för demokratin”

Europafrågor har alltid intresserat Eric Ciardi. Men nu blir det intresset politik. Eric Ciardi är Centerpartiets toppkandidat i Kalmar län. Nu ska han övertyga länsinvånarna att rösta i EU-valet och då helst på Centerpartiet.
Kalmar • Publicerad 9 maj 2019 • Uppdaterad 25 maj 2019
Eric Ciardi är Centerpartiets toppkandidat i EU-valet i Kalmar län.
Eric Ciardi är Centerpartiets toppkandidat i EU-valet i Kalmar län.Foto: Mats Holmertz

1. Varför kandiderar du till EU-valet?

– Jag har alltid varit intresserad av Europa och EU. För mig som har en pappa med rötter i Italien är EU ett viktigt fredsprojekt, ett lyckat fredsprojekt. Jag tycker det ska bli spännande att vara en del av EU-politiken här på hemmaplan.

Annons

2. Vilka EU-frågor är viktigast för dig personligen?

– Framför allt EU:s fria rörligheter. Att vi kan handla, resa och sprida kunskap mellan länder är något viktigt vi måste värna om. Men självklart är också klimat- och miljöfrågorna viktiga, där behövs det gränsöverskridande samarbete för att hitta lösningar.

3. Varför är just de frågorna viktiga?

– Klimatkrisen är en stor fråga som är viktig både för mig och för Centerpartiet. Det är ett växande problem vi måste arbeta med och hitta lösningar på. Sedan är det viktigt för mig att kunna resa fritt inom EU och att ungdomar kan studera eller arbeta i andra EU-länder.

4. Vad gör ditt parti för att driva de här frågorna?

– För Centerpartiet är demokrati- och frihetsfrågorna väldigt viktiga. Att stå upp för demokratin är ju också ett sätt att motverka den nationalism och populism som växer inom EU just nu. Jag tycker det här valet handlar mycket om att stå upp för demokratin.

5. Hur ska du få fler att gå och rösta, få dem att tycka att EU är viktigt?

– Jag vill synas mycket, vara ute och prata EU-politik och Europa med människor. Sedan hoppas jag att jag på ett lite pedagogiskt sätt kan förklara varför EU är viktigt för oss här hemma i Kalmar län. Att de beslut som tas i Bryssel, inte minst de ekonomiska, direkt påverkar oss. Vi är ett exportlän, de varor som produceras här säljs till stor del inom EU, därför behövs, exempelvis, en bra handelspolitik.

6. Brexit är en het EU-fråga, vad anser du om detta?

– Hela Brexit och allt det som hänt är bara så tråkigt, det känns inte bra. Ett Brexit skulle inte vara bra för Storbritannien och det skulle inte vara bra för EU. Ibland undrar jag om britterna riktigt förstod vad det var de röstade om. Det känns inte riktigt så nu i efterhand.

Annons

7. Har ditt parti ändrat inställning till EU de senaste åren?

– Nej, det tycker jag inte, i alla fall inte på något stort och förändrande sätt. Vi är som parti positivt till EU när det gäller de stora och gränsöverskridande politikområdena. Men vi slår också vakt om att det finns många frågor som bättre hanteras hemma på nationell nivå. Den inställningen har vi haft under många år.

8. Är du orolig för att extrempartier, höger och vänster, ska få ett avgörande inflytande i EU-parlamentet?

– Som jag sa följer jag det politiska livet i Italien ganska noga. Den utveckling som har skett där gör mig orolig. Framgångarna för de nationalistiska partierna väcker oro. Samtidigt ser jag ju att nationalisterna, inte minst på EU-nivå är väldigt splittrade. Jag tror inte de kan enas tillräckligt för att kunna få ett stort och verkligt inflytande i EU-parlamentet.

9. Vilka frågor EU-frågor anser du vara viktigast för Kalmar län?

– Naturligtvis är EU:s jordbrukspolitik en fråga som är speciell för Kalmar län, de beslut som tas gällande jordbruksbudgeten är viktiga. Men i övrigt tycker jag att det handlar om samma frågor som jag talat om tidigare. Miljö-, klimat- och handelspolitik är viktiga för EU, Sverige och för Kalmar län. Jag tycker också det är viktigt att vi här även fortsättningsvis kan få del av EU:s regionala stöd, de har varit väldigt positiva för oss på många sätt.

Eric Ciardis (C)
Eric Ciardis (C)Foto: Mats Holmertz
Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons