Erfarna herrar talade om hat och nazism

- Varför blev Hitler, Stalin och Jackie Arklöv ondskans budbärare? Jo, de har alla varit barn och något har gått snett i barndomen.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2003

Det säger Emerich Roth, som föreläste för Åkerboskolans elever, tillsammans med Patrik Pelosio. Emerich Roth förlorade nästan hela sin familj under andra världskriget och berättade bland annat om hur det var

i Auschwitz.

Om hat

Patrik Pelosio är en före detta värsting och tillsammans reser männen runt i skolor och talar om dagens situation, om hatet och vad vi kan göra tillsammans för att minska det.

- Det är viktigt att veta vad hatet bottnar i och göra insatser i vår närmaste omgivning, säger Emerich Roth.

- Så länge barnen, som mår dåligt, finns i skolan så kan vi hjälpa dem. Fick jag bestämma skulle alla resurser gå till skolan. Det är ett andra hem för de barn som har dåliga hemförhållanden.

Utan trygghet

Att inte ha någon trygghet, inte känna gemenskap eller få kärlek kan vara en orsak till att ungdomar söker sig till nazismen, menar Emerich Roth.

- De som blir så kallade rasister är oftast pojkar med en dålig relation till sin pappa eller ingen relation alls. Men innerst inne vill hataren möta en människa som kan befria honom från hatet. Men tyvärr förstår inte människor att de flesta hatare vill bli stoppade, säger Emerich Roth.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.