Annons

Ensamstående man – då är covid farligast

Hur mycket man tjänar, kön, civilstånd och utbildning. Allt har betydelse för risken att dö av det nya coronaviruset. Om du dessutom är född i ett annat land ökar risken ytterligare.
Coronaviruset • Publicerad 10 oktober 2020
Att vara singel, lågutbildad, född i ett annat land – och boende i Stockholm ökade risken att dö av covid-19 markant i våras.
Att vara singel, lågutbildad, född i ett annat land – och boende i Stockholm ökade risken att dö av covid-19 markant i våras.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Singelmän i Stockholm med låg inkomst och utbildning löper högre risk att dö av covid-19. Även om du är född i ett annat land än Sverige. Alla dessa faktorer ökar – oberoende av varandra – risken för att dö av covid-19.

– Alla dessa faktorer är alltså var och en för sig associerade med en starkt ökad risk att dö av covid-19, säger Gunnar Andersson, professor demografi vid den sociologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Annons

Tillsammans med bland andra docent Sven Drefahl har han studerat hur pandemin slog mot Sverige i våras. Med hjälp av data över samtliga registrerade dödsfall i covid-19 i Sverige fram till den 7 maj och genom att använda diverse befolkningsregister, har forskarna tagit reda på om, och i så fall hur, det fanns några uppenbara skillnader avseende risken att dö av infektionssjukdomen.

Att bo i Stockholm under den aktuella tidsperioden var förenat med en 4,5 gånger ökad risk att dö av covid-19, jämfört med övriga landet.

– Det är ju inte så förvånande, eftersom exponeringen för viruset var som störst där, säger Gunnar Andersson.

Sociostatus

Men även socioekonomisk status – det vill säga inkomst och utbildning – hade stor påverkan. Ju lägre socioekonomisk status, desto högre dödlighet i covid-19. Om du dessutom var man och ogift ökade risken ytterligare.

– Det är samma mönster som man ser för många andra sjukdomar, som cancer eller hjärtkärlsjukdomar. Att vara ogift kan förklaras av selektion och "protection". Det är de hälsosamma som blir gifta först, och som gift lever man mer hälsosamt och med en mer ordnad tillvaro med en partner som kollar om man mår dåligt, säger Gunnar Andersson.

Att vara född i ett annat land än Sverige var också en riskfaktor. Även om forskarna tog hänsyn till saker som inkomst, bostadssituation och utbildningsnivå, vilket förvånade forskarna.

– Utlandsfödda har generellt sett lägre dödlighet än personer födda i Sverige. Det är många som inte tror det, men så är det, säger Gunnar Andersson.

Vidare nätverk

Enligt forskningen, som presenteras i Nature Communications, hade kvinnor från låg- och medelinkomstländer i Mellanöstern och Nordafrika en dubbelt så hög dödlighet, jämfört med personer födda i Sverige, medan riskökningen var trefaldigad för männen.

– Men även de som var födda i andra länder i Europa, inklusive Finland, hade högre dödlighet. Exakt vad det beror på vet vi inte, men vår hypotes är att utlandsfödda har större nätverk och på så sätt blir utsatta för mer smittspridning, säger Gunnar Andersson.

Att personer födda i ett annat land drabbas hårdare av det nya coronaviruset visar också en studie från Karolinska universitetssjukhuset. Forskarna analyserade den provtagning för coronaviruset som skedde på alla de 2 682 kvinnor som födde barn på sjukhuset i våras och där ett positivt provsvar var mer än dubbelt så vanligt bland kvinnor födda i Afrika eller Mellanöstern, jämfört med i Norden.

Fakta: Födelseland och covid-19

Det är stora skillnader på hur covid-19 har drabbat personer i Sverige beroende på vilket land de är födda i. Överdödligheten är omkring 200 procent större för personer från vissa länder jämfört med Sverigefödda, enligt studie som publicerades i Läkartidningen i juni.

De ursprungsländer som togs upp i studien var Irak, Somalia och Syrien. Med hjälp av underlag från Statistiska centralbyrån jämfördes dödstal under mars–maj 2020 med de under samma månader 2016–2019.

För personer 40–64 år och personer över 65 var överdödligheten omkring 220 procent under mars till maj i år i invandrargrupperna. För personer födda i Sverige EU, Norden eller Nordamerika var överdödligheten för den första gruppen minus 1 under samma period och 19 procent för de över 65.

Studien pekar på trångboddhet, flergenerationsboende och mindre möjligheter till social distansering både i hemmet och på arbetet som troliga bidragande orsaker till skillnaderna.

Källa: Läkartidningen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons