Annons

Enkel seger väntas för Tadzjikistans ledare

Han har kopplat ett järngrepp om landet efter snart tre decennier vid makten. Tadzjikistans auktoritäre president Emomalii Rahmon räknar med en promenadseger i valet. Om allt går enligt plan blir han den längst sittande ledaren i de forna Sovjetländerna.
Tadzjikistan • Publicerad 11 oktober 2020
Tadzjikistans president Emomalii Rahmon lägger sin röst i valet.
Tadzjikistans president Emomalii Rahmon lägger sin röst i valet.Foto: Gennadiy Ratushenko

Rahmon ställs mot fyra andra kandidater – men ingen av dem anses bedriva någon verklig opposition mot presidenten.

Vallokalerna håller öppet till klockan 20 på söndagen (17 svensk tid) och resultatet väntas på måndagsmorgonen.

Annons

– Den som alltid vinner kommer att vinna på nytt, säger studenten Abdukholik med ett leende till nyhetsbyrån AFP.

– Vi väntar fortfarande på fria val, tillägger han.

Ändrat författningen

Omfattande protester har den senast tiden rasat efter omtvistade val i grannlandet Kirgizistan och i Belarus, som precis som Tadzjikistan en gång var del av Sovjetunionen. Men en liknande utveckling tycks osannlik i Tadzjikistan.

Statliga medier framställer Rahmon som en garant för stabilitet i landet efter det blodiga inbördeskrig som följde på 1990-talet då Tadzjikistan för första gången blev en egen nation efter Sovjetunionens sammanbrott.

Sedan Rahmon kom till makten 1992 har han och det styrande Folkets demokratiska parti vunnit samtliga val, som alla har ifrågasatts av västerländska valobservatörer. 2016 gjordes ändringar i konstitutionen som möjliggjorde för Rahmon att kandidera till presidentposten hur många gånger han vill.

I samma veva sänktes även åldersgränsen för att ställa upp i presidentval från 35 till 30 år, vilket påpassligt nog har öppnat för Rahmons 32-årige son Rustam att ta över makten om den 68-årige fadern skulle avlida eller av andra skäl tvingas avgå. Människorättsorganisationer har larmat om en ökande repression mot oppositionella och medier sedan förändringarna genomfördes.

Hoppas på löneförhöjning

Förskolechefen Saida Rakhimova hoppas att regeringen kommer att se till så att löner och pensioner kan höjas i det fattiga landet.

– Vi tror på honom, vi litar på honom, säger hon till AFP om Rahmon, som hon hoppas ska bli kvar vid makten under lång tid framöver.

I och med den väntade nya sjuåriga mandatperioden för Rahmon blir han snart den längst sittande ledaren i de tidigare Sovjetländerna. Det nuvarande rekordet hålls av Kazakstans tidigare president Nursultan Nazarbajev, som avgick 2019 efter 29 år vid makten, men som fortfarande innehar titeln "nationens ledare" och bedöms styra landet bakom kulisserna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons