Annons

Enkät: Fyra av tio lantbrukare brottsutsatta

Brott • Publicerad 4 oktober 2020
Lantbrukare inom grisindustrin deltog i enkäten. Arkivbild.
Lantbrukare inom grisindustrin deltog i enkäten. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

Fyra av tio lantbrukare svarar i en enkätundersökning att de utsatts för brott som riktats mot dem i egenskap av lantbrukare, skriver lantbrukets affärstidning ATL.

Drygt 3 800 lantbrukare med företag inom får-, gris-, nötkreatur- eller minkindustrin, svarade på enkäten som ingår i en rapport från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Annons

– De som begår brott mot lantbrukare är oftast motiverade av politiska eller ekonomiska drivkrafter, säger rapportförfattaren Jonathan Abraham vid KTH till ATL.

Brotten begås oftast i södra Sverige. Hemfridsbrott, vandalism och stöld är de vanligaste brotten som lantbrukare utsätts för, skriver tidningen.

Endast 30 procent av dem som svarar att de utsatts för brott anmälde det till polisen. Anmälningsviljan är låg på grund av osäkerhet om det kommer leda till åtal, enligt rapporten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons