Annons

En riktig brittsommar för britterna

En värmebölja har dragit in över Storbritannien och spräckt tidigare rekord för september.
Torsdagen blev landets fjärde septemberdag i rad med temperaturer på 30 grader eller över.
Storbritannien • Publicerad 8 september 2023
En skärm nära Tower Bridge i London visar på 31 grader under torsdagen. I Englands centrala och södra delar uppmättes 32 grader under torsdagen på sina håll.
En skärm nära Tower Bridge i London visar på 31 grader under torsdagen. I Englands centrala och södra delar uppmättes 32 grader under torsdagen på sina håll.Foto: Lucy North/AP/TT

Under veckan har det brittiska rekordet på antalet dagar i följd med temperaturer på 30 grader eller mer redan slagits. Och fredagen väntas bli ytterligare en sådan dag, enligt landets nationella vädertjänst Met Office.

Den tidigare toppnoteringen låg på tre dagar i rad med temperaturer på 30 grader eller mer, vilket har uppmätts fyra gånger, senaste 2016.

Annons

"Många områden kommer fortsatt att vara väldigt varma eller heta åtminstone fram till lördag, varpå värmen blir mer begränsad till områden i sydost under söndagen och måndagen", meddelar Met Office.

Under lördagen kan temperaturerna nå 32 grader i sydöstra England innan det lättar under söndagen och måndagen.

Torsdagen var årets hittills varmaste dag med 32,6 grader i Wisley, Surrey, i södra England. Varmast tidigare i år var 32,2 grader i juni.

Den hittills varmaste septemberdagen som noterats i England var 1906, då temperaturen i South Yorkshire nådde 35,6 grader.

"I takt med att vårt klimat förändras på grund av mänsklig påverkan, blir heta perioder som denna allt vanligare och allvarligare", skriver Met Office.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons