Annons

En miljon kronor mer till nobelpristagare

De som kammar hem årets nobelpris kommer att få en miljon kronor mer än fjolårets. Nobelstiftelsen höjer summan till 11 miljoner kronor per priskategori.
Nobel • Publicerad 15 september 2023
Professor Anders Olsson presenterar 2022 års nobelpristagare i litteratur i Konserthuset i Stockholm. Årets pristagare kommer att få mer pengar. Arkivbild.
Professor Anders Olsson presenterar 2022 års nobelpristagare i litteratur i Konserthuset i Stockholm. Årets pristagare kommer att få mer pengar. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Om ungefär två veckor offentliggörs vilka som får 2023 års Nobelpris. Nu meddelar Nobelstiftelsen att prissumman höjs med hela tio procent.

I år uppgår prissumman till ett värde av 11 miljoner kronor per priskategori. Det innebär en höjning med 1 miljon kronor per priskategori jämfört med tidigare år. Nobelstiftelsen har valt att höja prissumman eftersom det finns en "ekonomisk bärkraft" att göra det.

Måndag den 2 oktober annonseras Nobelpriset i medicin eller fysiologi, på tisdagen samma vecka presenteras fysikpriset, på onsdagen kemipriset, på torsdagen litteraturpriset och veckan avslutas med fredspriset som annonseras av den Norska Nobelkommittén fredagen den 6 oktober.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons