En gång dokusåpa = bränd i branschen

- Har du varit med i en dokusåpa är du bränd.
Orden kommer från Oskarshamnssonen och tv-producenten Hans Engholm.
Nyheter • Publicerad 18 november 2003
Big Brother-perspektiv. Hans Engholm från Oskarshamn är en av landets mest framgångsrika tv-producenter. Förra veckan var han på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn och föreläste om avigsidorna med mediabranschen.
Foto: Per Hammenvik
Big Brother-perspektiv. Hans Engholm från Oskarshamn är en av landets mest framgångsrika tv-producenter. Förra veckan var han på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn och föreläste om avigsidorna med mediabranschen. Foto: Per HammenvikFoto: 

Förra veckan kom 38-åriga Hans Engholm till Oscarsgymnasiet i Oskarshamn för att föreläsa om

mediabranschen.

Hans Engholm är en av landets hetaste tv-producenter. Det var han som tog Big Brother och Vem vill bli miljonär? till Sverige och i somras blev han gränslöst hyllad för sin SVT-dokumentär om Per Gessle.

Bland mycket, mycket annat.

- Egentligen är det en väldigt taskig tajming för mig att komma hit i dag eftersom vi håller på med förberedelserna till Faddergalan, säger Engholm, som till vardags mest håller sina föredrag i Stockholmstrakten.

- I Stockholm har de flesta någon form av kontakt med mediabranschen, de känner någon som jobbar på tv eller radio, så är det inte i Oskarshamn, därför är det kul att komma "hem" och ge en inblick i hur det fungerar.

Tillsammans med Anders B Karlsson, tidigare EMA Telstar, driver han produktionsbolaget Produktionsbolaget, som håller till på Södermannagatan på Södermalm i Stockholm. Förutom Faddergalan arbetar de i skrivande stund med Grammisgalan, uppföljningar på Gessledokumentären och samarbeten med Robyn och Peter Jöback.

- Vi startade för två år sedan och just nu känns det som om vi kommer hålla på med det här i många år framöver.

Annars har Hans Engholm - som tidigare haft både Svensson och Hoffsten som efternamn - en brokig bakgrund i mediadjungeln.

Han flyttade från Oskarshamn redan 1987 för att plugga media i Kalmar, sedan dess har han via en mängd olika arbeten tagit sig fram till den position han har i dag.

En stor del av föreläsningarna på Oscarsgymnasiet ägnade han åt att berätta sin bild av mediabranschen och varna för fällorna med dokusåporna.

- I dag vill ju alla ungdomar bli kändisar och då är dokusåpor den enklaste vägen, men folk är inte medvetna om hur det går till. Bolagen skapar en situation där de framställer dig som de vill, det är inte alls säkert att du känner igen dig själv efteråt.

Han ger ett exempel på trixandet i produktionerna:

- De tar in Karin i ett rum och säger att Kalle är förbannad på henne, sedan gör de likadant med Kalle och vips har de skapat en konflikt.

Skulle du rekommendera någon att söka till en dokusåpa?

- Nej, man är en bricka i ett spel och när man kommer ut hamnar man i en taskig sits. Har du varit med i en dokusåpa är du bränd.

På vilket sätt?

- Jag har många gamla deltagare som söker arbete hos mig, en del erbjuder sig till och med att jobba gratis, men det går inte att ta in någon hur bra de än är, det känns inte seriöst - så är det överallt.

Tittar du själv på dokusåpor?

- Ja, jag tycker det är kul, speciellt Fame Factory gillar jag, det känns nytt och är på något sätt ärligare.

I stället för att locka ungdomar att söka sig till tv-och mediabranschen vill han "avglamourisera" bilden av den.

- Jag brukar säga att "arbeta inom media" oftast består av ett halvtrist kontorsjobb, 95 procent av tiden sitter du i telefon eller framför en dator.

Skulle du rekommendera någon att söka sig till branschen?

- Ja, om man är jätteengagerad och beredd på ett liv utan fast anställning där det hela tiden handlar om att hoppa mellan olika projektanställningar. Det går inte att komma och tro att man ska få göra en massa musikvideor.

Till sist, hur ska jag göra för att bli kändis?

- Spela gitarr, uppfinn något eller spring som Carolina Klüft. Att sitta på en öde ö och käka palmhjärtan ger kanske 15 minuter i rampljuset, men det är en genväg som inte fungerar.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.