Mikael Damberg: Ingen är försvunnen
En av de radikala islamister som regeringen beslutat att utvisa kan ha avvikit, anser professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell.
Mannen som tros ha gått under jorden är en före detta skolledare i Västsverige. Han togs i förvar under Säpos offensiv mot radikala islamistiska miljöer i våras, men släpptes fri i september. Nu har han trots anmälningsplikt inte anmält sig hos polisen sedan början av oktober, enligt SR P4 Göteborg.
Det är oklart var mannen befinner sig. Varken polisen eller Säkerhetspolisen vill kommentera uppgifterna.
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell reagerar starkt på uppgifterna.
– Man vet inte var han är. Det är en skandal, säger Forssell.
Gräns passerad
Det får inrikesminister Mikael Damberg att reagera kraftigt.
– Partierna passerar nu en gräns för hur man uttalar sig om säkerhetspolisens arbete. Säpo har sagt att de inte kommenterar enskilda ärenden. Deras verksamhet är hemlig. De har kontroll på de här individerna. De är inte försvunna, så mycket kan jag säga, för jag har nära kontakt med Säpo, säger Damberg till TT.
– Vi kan inte och ska inte kommentera säkerhetspolisens arbete, eller var och hur de här personerna befinner sig, säger Damberg.
Wilhelm Agrell konstaterar att de verktyg polisen har för att hålla ett säkerhetshot under uppsikt inte är särskilt skarpa.
– I huvudsak är det passiva instrument. Man drar in vederbörandes pass, man förbjuder personen att lämna landet, man har anmälningsplikt. Det är instrument som är ganska trubbiga i den meningen att de förutsätter att en person som utsätts för dem följer reglerna och inte bryter mot dem, säger han.
"Utvisat sig själv"
Den tidigare skolledaren anses bidra till islamsk radikalisering och utgöra ett säkerhetshot. Att bryta mot anmälningsplikten är ett brott som kan leda till fängelse. Men enligt en källa till radion ska mannen befinna sig utomlands.
Är det så har han i princip utvisat sig själv, enligt Säpo. Eftersom mannen inte är svensk medborgare har Sverige ingen folkrättlig skyldighet att släppa in honom igen.
Frågan är om Säpo låtit den tidigare skolledaren lämna landet utan att gripa in? Wilhelm Agrell tror inte det.
– Det tror jag är mindre sannolikt. Om man tänker ett steg vidare inser man att det blir ganska svårt för Säpo att motivera ett sådant icke-agerande.
Ingen anledning hindra
Säpo framhåller dock att syftet med hela LSU-processen är att få personen utvisad.
– Säkerhetspolisen har ingen anledning att hindra en person med ett utvisningsbeslut från att lämna Sverige, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo, till TT.
Det är oklart vilken övervakningsapparat Säpo haft kring mannen. Att bevaka en person 24 timmar om dygnet kräver stora resurser, påpekar Agrell.
– Samtidigt är det här en person som inte är ett akut hot, som inte själv står i begrepp att begå terrorhandlingar. Utan det här är ju personer som sysslat med uppvigling och det är en skillnad i hur pass akut hotet är. Inte att det nödvändigtvis är mindre, men det är av en annan art, säger han.
Rannsaka sig själva
Om den tidigare skolledaren verkligen tagit sig utomlands osäkert. Att han i så fall lyckats med det, eventuellt utan pass och med utreseförbud, är inte konstigt enligt Agrell.
– Vi har ju inte någon fast utresekontroll så det är nog inget större problem.
Agrell anser att ansvariga myndigheter efter försvinnandet bör rannsaka sig själva.
– Polismyndigheterna får reda ut vilka bedömningar de gjort och inte gjort.
TT söker den tidigare skolledarens advokat.