Annons

Ekonom: Fel förlänga generellt krisstöd

Permitteringarna har minskat kraftigt och flertalet branscher rullar nu på som normalt igen.
Att då förlänga det statliga stödsystemet generellt till alla företag är ett dåligt beslut, anser Susanne Spector, arbetsmarknadsexpert.
Arbetsmarknad • Publicerad 11 februari 2021
Susanne Spector, arbetsmarknadsanalytiker på Nordea, dömer i nuläget ut generella stödåtgärder. Arkivbild
Susanne Spector, arbetsmarknadsanalytiker på Nordea, dömer i nuläget ut generella stödåtgärder. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT

Före jul beslöt regeringen att till i sommar förlänga det allmänna statliga stödet till företag som permitterar sina anställda i pandemins spår – lika till alla branscher. Men i dagens Sverige är villkoren väsensskilda där industrin går som tåget igen, medan framför allt krognäringen går på knäna.

– Personligen tycker jag det var helt fel beslut att förlänga det generella stödet till alla, säger Susanne Spector, Nordeaekonom och expert på arbetsmarknaden.

Träffar dåligt

Annons

Dessutom fungerar permitteringsstödet dåligt för just den branschen som just nu lider allra värst i pandemin, krog- och turistbranschen, med stort inslag av tillfälligt anställda som är svårare att nå med det stödet, enligt Spector. Det hade enligt henne varit bättre med riktade branschstöd till krognäringen som närmast har näringsförbud för närvarande.

För i den övriga ekonomin rullar mycket på som normalt. Industrin går överlag relativt starkt igen, flertalet tjänstenäringar likaså. Det syns i bolagens rapportering, signaler från facken, arbetslöshetsstatistiken och inte minst i det rejält fallande antalet permitteringar. Enligt Statistiska centralbyrån senaste siffror var omkring 59 000 korttidspermitterade med statligt stöd i december. I höstas låg den siffran dubbelt så högt och i försomras ännu mycket högre.

– Det är en fjärdedel så många som i somras, om ens det, säger Susanne Spector.

Stark återhämtning

Hon är förhållandevis positiv om arbetsmarknaden framöver och sticker ut hakan:

– Jag tror på en stark återhämtning när restriktionerna släpps och att arbetslösheten sjunker till åtta procent i sommar, säger hon.

I dag ligger den strax under nio procent, 8,8 procent för att vara exakt, enligt Arbetsförmedlingens siffror. Men den har sjunkit svagt efter jul, även ungdomsarbetslösheten och varseltalen är relativt låga, i januari i nivå med normala tider.

– Andra vågens effekt på arbetsmarknaden har toppat, tror Spector.

Fakta: Antal permitterade

I december var 59 000 personer frånvarande från jobbet hela eller del av vecka på grund av permittering.

I november var motsvarande siffra 87 000.

Under andra kvartalet var 238 000 frånvarande hela eller del av mätveckan till följd av permittering, i genomsnitt.

Snittet för kvartal 3 var 104 000. Under kvartal 4 hade antalet i snitt gått ner till 73 000 permitterade.

Källa: SCB

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons