Annons

Einár: "Föråt för att jag har varvat er alla"

Från okänd till en av Sveriges mest omtalade rappare – på mindre än ett år. Nu tilldelas Einár pris för årets genombrott av Musikförläggarna.
Musik • Publicerad 8 november 2019
Nils ”Einár” Grönberg tilldelas pris för årets genombrott av Musikförläggarna.
Nils ”Einár” Grönberg tilldelas pris för årets genombrott av Musikförläggarna.Foto: Jessica Gow/TT

I november förra året var 17-åriga Einár, eller Nils Grönberg som han egentligen heter, okänd för stora delar av svenska folket. Han beskriver hur han på den tiden mest "lallade fram" låtar i studion och hängde med vänner.

I dag är seriösa inspelningar, intervjuer och musikvideor hans vardag. Han har samarbetat med allt från Sebastian Stakset och Greekazo till Danny Saucedo och uppträtt tillsammans med den sistnämnda i TV4:s familjeunderhållning "Idol".

Annons

– Det är mer planering nu, säger han, men ändrar sig snabbt:

– Eller det ska jag inte säga att det är, när jag vaknade i dag hade jag två låtar på Spotify som jag inte ens visste skulle släppas. Det är fortfarande lite huller om buller.

Vill göra allt själv

Med några månaders mellanrum har Einár släppt två album, den mest spelade låten "Första klass" har över 18 miljoner strömningar på Spotify. Han har tagit sig fram utan ett stort skivbolag i ryggen, mycket tack vare en publik han byggt upp via sociala medier.

– Jag tror att det inspirerar folk som inte har hunnit bli musiker än, att de kan välja någonting annat än att skriva på ett papper för att få marknadsföring och visas upp på skärmar inne i stan. Jag har lyssnat på låtar under min uppväxt som heter "Jag kommer aldrig signa", det har varit så, är du från orten så vill du göra allting själv. Vi behöver inte dem, kolla hur bra det går.

Under fredagen släppte han bland singeln "Sema7ni" tillsammans med nykomlingen Jelassi, där de på ett kaxigt sätt riktar en känga till en äldre hiphop-generation. Einár rappar: "Du har varit aktiv i flera år, men dina streams, jag har gjort det på ett år".

– "Sema7ni" betyder förlåt, men i det här sammanhanget menar vi det på ett kaxigt sätt, förlåt för att jag har varvat er alla, säger han.

Är på "Allsången"

Under året har Einár uppmärksammats för att han har refererat till vapen och droger i sina texter, något han tidigare har förklarat med att han vill skildra verkligheten, bra som dålig. Samtidigt är han inte främmande för att gå den folkliga vägen.

– "Allsång på skansen" och allt det kan vara, det är roligt, det skulle jag vara på till 100 procent, säger han.

TT: Blir det någon till tredje platta innan årsskiftet?

– Nej, jag tror att den tredje kommer i januari. Men det kommer fler singlar.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons