Annons

Tonåring släpps fri efter handstilsprov

Den misstänkta flyktbilen skrevs över på 19-åringen kort före mordet på småbarnsmamman i Malmö.
Nu släpps han fri från häktet efter ett handstilsprov.
Brott • Publicerad 5 september 2019
En 30-årig kvinna sköts ihjäl i centrala Malmö förra måndagen. Nu släpps en utpekad misstänkt medhjälpare till mordet på fri fot. Arkivbild.
En 30-årig kvinna sköts ihjäl i centrala Malmö förra måndagen. Nu släpps en utpekad misstänkt medhjälpare till mordet på fri fot. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 19-årige mannen satt häktad i en knapp vecka skäligen misstänkt för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott. Under onsdagskvällen släpptes han fri.

– Han är inte misstänkt gärningsman, han är inte misstänk skytt och inte misstänkt för att ha varit på platsen. Hans eventuella inblandning är fortfarande inte klarlagd till fullo, säger vice chefsåklagare Anna Palmqvist till TT.

"Inte hans handstil"

Annons

Direkt när 19-åringen anhölls uppmanade försvarsadvokat Therese Ståhlnacke polisen att låta honom göra ett handstilsprov, som skulle visa att det inte var han som skrev på handlingarna för ett ägarbyte. Åklagaren vill inte bekräfta att han gjort något sådant prov, men enligt advokaten gjorde han det i tisdags eftermiddag.

– Det är en bil som har skrivits över på honom nästan i direkt anslutning till att det här mordet genomförs. När man såg handlingen kunde man direkt se att min klient inte medverkat till den. Dels för att den inte innehöll riktiga personuppgifter och dels för att det inte var hans handstil, säger Ståhlnacke och fortsätter:

– Alla andra omständigheter visar också på att det inte var han. Man åker väl inte med en bil med öppna skyltar om man har någon inblandning i det här.

Mordet inträffade förra måndagsförmiddagen på öppen gata på Sergels väg i stadsdelen Ribersborg. Enligt vittnen höll kvinnan sitt barn i famnen när hon blev ihjälskjuten. På platsen fanns även barnets pappa, som misstänks ha blivit utsatt för ett mordförsök.

Den utbrända och misstänkta flyktbilen – som var skriven på 19-åringen – hittades kort därefter på Stadiongatan, cirka tre kilometer från brottsplatsen. När mordet begicks satt tonåringen själv i domstol på en annan ort för en rättegång i ett annat ärende, men enligt åklagaren är 19-åringen fortsatt aktuell i utredningen.

"Kan vara slumpen"

– Det är ju klart att man ställer sig frågan: varför har man använt sig av hans namn när man har registrerat den här handlingen? Det är ju något som snurrar i hans huvud också. Det är väl något man forsätter att utreda. Det kan vara slumpen, det kan finnas en anledning. Vi har ingen aning, säger Therese Ståhlnacke.

Vem som avlossat skotten på mordplatsen är fortfarande oklart – huruvida det i nuläget finns andra misstänkta vill vare sig åklagare eller polis kommentera.

– Det finns inga ytterligare frihetsberövade personer, säger polisens presstalesperson Nils Norling till TT och fortsätter:

– Vi har haft en ganska strid inströmning av uppgifter till oss som vi kontinuerligt arbetar med. Men vi är inte nöjda och vi vill ha in fler observationer.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons