Annons

Efter explosionen: Vi måste riva varje lägenhet

De värst drabbade lägenheterna är totalförstörda. Förödelsen efter den dramatiska explosionen och de efterföljande bränderna i Annedal i Göteborg i slutet på september är stor.
Explosion • Publicerad 11 november 2021
De värst drabbade lägenheterna är totalförstörda. Förödelsen efter den dramatiska explosionen med efter följande brandförlopp i Annedal i Göteborg i slutet på september är omfattande. Arkivbild.
De värst drabbade lägenheterna är totalförstörda. Förödelsen efter den dramatiska explosionen med efter följande brandförlopp i Annedal i Göteborg i slutet på september är omfattande. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

– Man kommer att behöva riva varje lägenhet för sig, göra soprent, säger Mikael Forsman som arbetsleder saneringen till Hem & Hyra.

Explosionen i hyreshuset på Övre Husargatan i Göteborg ledde till att 140 hushåll i sju trappuppgångar tvingades evakuera. Många har kunnat flytta tillbaka men för boende i 60 lägenheter är läget annorlunda.

Annons

– Den värst drabbade uppgången är totalförstörd, ända från botten och hela vägen upp. Det är helt svart i varenda lägenhet. Där finns inget lösöre att ta vara på överhuvudtaget, bedömer Mikael Forsman.

Inte brunnit

Ändå har det inte brunnit i någon lägenhet, utan bara i affärslokalerna i gatuplanet. Däremot har sotet orsakat stora skador. Därför kommer saneringsfirman att behöva riva varje lägenhet för sig. Man har kunnat konstatera att stommen till huset klarat sig, liksom själva husgrunden.

Hur lång tid det kan ta innan de boende kan flytta tillbaka i den värst drabbade trappuppgången vågar Mikael Forsman bara gissa.

– Men jag kan inte tänka mig att någon kan flytta in där det närmaste året.

Längre tid

För de boende i de värst drabbade uppgångarna återstår nu en längre tid av tillfälliga boenden.

– Vi har erbjudits hjälp av andra fastighetsbolag och även privatpersoner för att kunna lösa det här, och det är vi jätteglada för, säger säger Jessica Bengtsson, marknads- och kommunikationschef på fastighetsbolaget Ernst Rosén till Hem & Hyra.

Det var klockan 04.48 på morgonen tisdag den 28 september som en explosion skakade huset på Övre Husargatan. I samband med explosionen fattade det eld i byggnaden. Branden kunde släckas först sent på eftermiddagen. Sexton personer fick föras till sjukhus. En kvinna avled senare av skadorna.

Polisen fattade snart misstankar mot en man som bodde i huset. Han hittades några dagar senare död i vattnet i centrala Göteborg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons