GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Efter coronautbrottet: Här är Sverige nu

Inga resor, glest med folk på städernas gator och en börs i mer eller mindre fritt fall.
Den senaste tidens virusbekämpning av coronaviruset har fått Sverige att tvärbromsa.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 15 mars 2020
Många evenemang spelas för nära tomma läktare. Arkivbild.
Många evenemang spelas för nära tomma läktare. Arkivbild.Foto: Teigen, Trond Reidar

•Smittan. Drygt 900 personer i Sverige har konstaterats smittade. Två personer har hittills avlidit, båda äldre personer med underliggande sjukdomar.

•Vården. Vården varnar för brist på vissa varor, som handsprit och skyddsutrustning. Socialstyrelsen har tillfälligt gått in för att sköta upphandlingen nationellt. Flera sjukhus och äldreboenden säger nej till besök för att undvika att smittan sprids till äldre, som är i riskgruppen.

•Ekonomin. Pandemin har fått ekonomin att tvärnita och den svenska börsen har svängt kraftigt de senaste två veckorna. För att undvika en djup recession gick Riksbanken ut i veckan med ett krispaket på 500 miljarder kronor i lån till drabbade företag. Flera andra länder har lanserat liknande stödprogram efter coronaviruset utbrott. Syftet är att förhindra att krisen förvärras. Regeringen har antytt att ytterligare insatser kommer.

•Resandet. Utrikesdepartementet avråder från "icke nödvändiga resor" till andra länder. Avrådan gäller en månad, till den 14 april och handlar om besöks- och turistresor. Vissa resor kan ändå göras, som till exempel samhällsviktiga arbetsresor. Flera researrangörer ställer helt in sina resor från och med nu, bland annat Apollo, Tui och Ving.

•Företagen. Flygbranschen har drabbats hårt av coronaviruset eftersom få kan eller vill flyga efter utbrottet. Även hotell- och turistbranschen har drabbats hårt och personal har varslats om uppsägning. Landets småföretag, som frisörer, taxiförare, restauranger och småbutiker drabbas också hårt när många väljer att stanna hemma. Krav på ekonomiska insatser från regeringen har förts fram.

•Sport. Nästan samtliga större sporthändelser har ställt in. Svenska cupen i fotboll har skjutits upp, slutspelet i hockey har skjutits upp och flera kvalmatcher har ställts in. De få matcher som ändå spelas, spelas med tomma läktare efter beslut om att tillåtta sammankomster med max 500 deltagare.

•Kultur och nöje. Stora konserter och teaterföreställningar ställs in. Även pågående filminspelningar har avbrutits eller skjutits upp. Många frilansare riskerar att helt bli av med sin försörjning. Även kulturvärlden har vädjat till regeringen om hjälp.

Carin Fock/TT

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.