Annons

Efter avslöjandet – nu ska adoptioner utredas

Politik • Publicerad 22 juni 2021
En utredning om internationella adoptioner kan vara igång i slutet av sommaren, enligt socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
En utredning om internationella adoptioner kan vara igång i slutet av sommaren, enligt socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen tillsätter en utredning som ska se över adoptioner till Sverige från andra länder. Bakgrunden är de missförhållanden som avslöjats, där barn förts bort mot familjers vilja.

– Människor i Sverige vill veta hur adoptionerna verkligen har gått till, säger socialminister Lena Hallengren (S) till Dagens Nyheter.

Annons

Enligt Hallengren ska särskilt adoptioner från Chile och Kina granskas, men fler länder kan tillkomma. Utredningen kan sträcka sig fram ända till 2010-talet.

För närvarande tas direktiv för utredningen fram. Vem som ska leda utredningen är ännu inte klart, men socialministern bedömer att utredningsarbetet kan inledas i slutet av sommaren.

Nyligen begärde riksdagen i ett tillkännagivande att regeringen snarast ordnar en utredning om internationella adoptioner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons