Annons

EFD vill byta namn på damallsvenskan

Elitfotboll Dam vill ta rygg på Finland och byta namn på damallsvenskan, skriver .
Det vore en viktig symbolhandling, säger de svenska landslagspelarna.
Fotboll • Publicerad 7 mars 2020
Elitfotboll Dam vill byta namn på damallsvenskan, enligt TV4:s Fotbollskanalen. Arkivbild.
Elitfotboll Dam vill byta namn på damallsvenskan, enligt TV4:s Fotbollskanalen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Nyligen meddelade Finlands fotbollsförbund att man byter namn på sin högsta damserie, och tar bort det könsspecifika förledet. Nu vill de svenska klubbarnas intresseorganisation Elitfotboll Dam att man ska göra samma sak med damallsvenskan.

– Jag tycker att det känns självklart att man inte gör någon åtskillnad. Men man måste ju som konsument veta vad man ska titta på, alltså man måste i så fall ha ett namn där båda inte heter allsvenskan, tänker jag. Men att man inte behöver kalla det ena för allsvenskan och det andra för damallsvenskan. Det tycker jag ligger i tiden när vi pratar om jämställdhet, att det är något som vi vill förändra, säger Stefan Alvén, sportchef i Elitfotboll Dam, till TV4:s Fotbollskanalen.

Kan tyckas oviktigt

Annons

Det är rätt väg att gå, tycker de svenska landslagsspelarna på plats på den portugisiska sydkusten för träningsturneringen Algarve Cup.

– Vi strävar ju efter jämställdhet i alla kategorier. Så det är definitivt en väg att gå, och det är ett nytänk från finska ligan. Så jag hoppas att man vågar och är redo att gå den vägen i flera ligor ute i världen, för att visa att vi slåss för samma sport, säger CD Tacóns Kosovare Asllani.

Hon säger att ett sådant beslut kan verka marginellt, men att det är fel sätt att tänka.

– Ja, det kan man tycka. Men det spelar ingen roll om det är ett stort eller litet steg. Det viktiga är att det är rätt steg.

Herrallsvenskan?

Chelseabacken Magdalena Eriksson säger också att man inte ska underskatta värdet av en sådan förändring.

– Det är klart att det kan tyckas betydelselöst, men jag tror faktiskt att sådant spelar roll. Det är många bäckar små som till slut får en ändrad grundsyn, så att det blir mer jämlikt. Så jag är helt öppen för att något liknande ska ske i Sverige, säger Eriksson.

TT: Är det dags att ta bort dam-förledet?

– Ja. Eller att lägga dit ”herr” till herrarnas serie, om det ska vara på det viset.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons