Annons

Ecowas vill se gemensam militär styrka

Det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas vill upprätta en gemensam regional militär styrka för att bekämpa terrorism och kunna användas vid eventuella statskupper i området.
Afrika • Publicerad 4 december 2022

Beslutet fattades vid ett toppmöte för Ecowas-ledarna i Nigeria på söndagen, uppger organisationens ordförande Omar Alieu Touray. Han betonar att länderna själva vill kunna få kontroll över säkerheten i regionen, utan hjälp utifrån.

– Ledarna är fast beslutna om att etablera en regional styrka som kan ingripa där det behövs, oavsett om det gäller säkerhetsfrågor, terrorism eller att återupprätta konstitutionell ordning i medlemsländerna, säger han.

Annons

Tre av de ordinarie medlemsländerna – Mali, Guinea och Burkina Faso – har drabbats av statskupper de senaste två åren,och många av länderna plågas av terrorism, främst från jihadister. Nationell militär står ofta maktlös mot terrorister som agerar över gränserna och länderna behövt utländsk hjälp.

Enligt Omar Alieu Touray kan söndagens beslut underlätta för länderna att samarbeta om säkerheten. Mycket återstår dock innan planerna kan bli verklighet, bland annat den slutliga finansieringen, säger han.

I en annan fråga uppmanar Ecowas Malis militärjunta att släppa 46 soldater från Elifenbenskusten, som hållits fångna sedan i juli. Om de inte har släppts vid nyår kommer Ecowas att införa sanktioner mot Mali.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons