Annons

Duplantis: "Har aldrig känt mig så här bra"

Armand Duplantis har en OS-medalj i Tokyo och en lägenhet i Uppsala i sikte.
Inför säsongsdebuten i Düsseldorf känner den svenskamerikanske stavhoppsstjärnan att 2020 är ett speciellt år.
Friidrott • Publicerad 3 februari 2020
I måndags i förra veckan deltog Armand Duplantis på Idrottsgalan i Globen i Stockholm för första gången.
I måndags i förra veckan deltog Armand Duplantis på Idrottsgalan i Globen i Stockholm för första gången.Foto: Christine Olsson/TT
Armand Duplantis tog VM-silver i stavhopp i Doha, Qatar, för fyra månader sedan. Arkivbild.
Armand Duplantis tog VM-silver i stavhopp i Doha, Qatar, för fyra månader sedan. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

I tisdagens friidrottsgala inomhus i Arena-Sportpark i Düsseldorf, Tyskland, gör VM-silvermedaljören och Europamästaren Armand Duplantis säsongsdebut. 20-åringens första tävling under ett år där allt handlar om sommar-OS i Tokyo.

– Det är min första hela säsong som professionell och ett olympiskt år. Mitt viktigaste år i karriären, säger han till TT och fortsätter:

Annons

– Jag är verkligen laddad och känner mig redo att ta mig an säsongen. Jag har aldrig känt mig så här bra, jag är verkligen exalterad.

Tänker på OS-final

Duplantis slog igenom stort för den breda idrottspubliken när han tog EM-guld i stavhopp i Berlin 2018 som 18-åring med ett hopp över svenska rekordhöjden 6,05. I fjol nådde "Mondo" inte samma höjder (sex meter som bäst) och det blev VM-silver i Doha, Qatar, bakom Sam Kendricks, USA, på höjden 5,97.

I år är det viktigast att vara som bäst i stavhoppsfinalen på OS, den 4 augusti.

– Du vet aldrig hur många gånger du får chansen på ett OS, det händer bara vart fjärde år. Du hoppas att du är frisk och i form i rätt tid för det där ögonblicket, det där lilla mikropiska ögonblicket, som du vill ta till vara på, säger Armand Duplantis.

Flyttar till Sverige?

Under Idrottsgalan i Stockholm i förra veckan var svensk-amerikanen för första gången med i Globen. Duplantis, bland de nominerade för årets manlige idrottare och Radiosportens Jerringpris, blev däremot utan pris. Samma tid förra året utnämndes Duplantis till årets nykomling efter sitt EM-guld, men var då inte på plats på grund av universitetstudier och tävlingar vid Louisiana State University (LSU).

För åtta månader sedan meddelade Duplantis att han hoppar av college och satsar allt på en professionell karriär som stavhoppare.

– Det är stor förändring. Men jag såg den komma så det var ingen större överraskning. Det var meningen att saker och ting spelade ut sig som de gjorde, säger Armand Duplantis.

Han bor nu i föräldrahemmet i Baton Rouge, delstatshuvudstaden i Louisiana där även universitetet LSU ligger.

TT: Kommer du någonsin att flytta till Sverige?

– Jag tror det. Jag hoppas på att snart hitta en lägenhet i Uppsala.

Annons

Han svarar kort på frågan om vad ambitionen är med tävlingen i Düsseldorf, hans första sedan VM-finalen den 1 oktober förra året. Både världsmästaren Sam Kendricks och VM-trean Piotr Lisek, Polen, väntas också vara med.

– Första tävlingen är alltid svår, säger "Mondo".

David Hjorter/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons