Annons

Två häktade efter våldsamma gårdsrån

Den skånska landsbygden har de senaste veckorna skakats av flera våldsamma rån mot äldre som bor på avsides belägna gårdar. Nu har en man och en kvinna häktats vid Ystad tingsrätt, misstänkta för flera våldsamma rån på Österlen med omnejd.
Brott • Publicerad 3 februari 2020
Polis på plats och knackar dörr utanför Ystad efter ett rån mot en gård i januari månad. Den senaste tiden har flera rån inträffat vid avlägsna gårdar i Sjöbo, Tomelilla, Borrby och Trelleborg. Arkivbild.
Polis på plats och knackar dörr utanför Ystad efter ett rån mot en gård i januari månad. Den senaste tiden har flera rån inträffat vid avlägsna gårdar i Sjöbo, Tomelilla, Borrby och Trelleborg. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Några timmar efter förra veckans grova rån mot ett äldre par på en gård i Sjöbo kommun i Skåne greps duon, en 18-årig kvinna samt en 30-årig man, i Malmö.

De misstänks bland annat ligga bakom torsdagens rån i Vollsjö i Sjöbo kommun, då en äldre kvinna och en man i 90- respektive 85-årsåldern, blev bestulna, hotade med kniv och misshandlade i sitt eget hem. Den rånade 90-åringen fick föras till sjukhus.

Annons

Rånarna lämnade brottsplatsen i en bil och några timmar senare greps de två misstänkta i Malmö. Nu misstänks de för ett flertal rån. De häktas som på sannolika skäl misstänkta för Sjöborånet, liksom även för rån mot bostäder i Tomelilla och Trelleborg.

30-åringen misstänks också för inblandning i det uppmärksammade våldsamma rånet mot ett gods i Ystadtrakten som inträffade för knappt två veckor sedan.

– Han nekade till samtliga gärningar och bestred häktningen, säger rådman Fredrik Bohlin, som ledde häktningsförhandlingen mot mannen.

Rånen har skapat stor oro på landsbygden och polisen har via sociala medier varnat för en eller flera aggressiva personer som kör in med bil vid gårdsplanen och som därefter försöker ta sig in i avsides belägna bostäder på Österlen. Polisen har uppgett för TT att ett intensivt utredningsarbete pågått rörande gårdsrånen – och tipsen har varit många.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons