Annons

Dorsin utlovar "underhållningskuvös"

Efter framgångarna med "Grotesco" fortsätter Henrik Dorsin och Michael Lindgren att gjuta nytt liv i revytraditionen. Med avstamp i dagsaktualiteter får den nyskrivna "Scalarevyn – det glada 20-talet" premiär i september.
Nöje • Publicerad 4 mars 2020
Henrik Dorsin och Michael Lindgren vill båda återuppliva Scalateaterns revytradition som har anor långt tillbaka i tiden. Serietecknaren och illustratören Jan Lööf har gjort affischen.
Henrik Dorsin och Michael Lindgren vill båda återuppliva Scalateaterns revytradition som har anor långt tillbaka i tiden. Serietecknaren och illustratören Jan Lööf har gjort affischen.Foto: Jessica Gow/TT
Redan när Michael Lindgren och Henrik Dorsin blev delägare i Scalateatern 2014 var planen att återuppliva – och förnya – teaterns revytradition.
Redan när Michael Lindgren och Henrik Dorsin blev delägare i Scalateatern 2014 var planen att återuppliva – och förnya – teaterns revytradition.Foto: Jessica Gow/TT

Ett sjumannaband med jazzmusikern Per "Texas" Johansson och en ensemble bestående av bland andra Vanna Rosenberg samt Dramatenskådespelarna Johan Ulveson och Ingela Olsson ska stå på Scalateaterns scen.

Det ska även Henrik Dorsin som efter ett intensivt idébollande med parhästen och regissören Michael Lindgren just nu sitter och skriver numren.

Annons

– Målet är att massera fram en underhållningsorgasm, det blir en fysisk upplevelse att vara här, säger Michael Lindgren medan Henrik Dorsin i stället väljer ordet "underhållningskuvös".

– Skratten är en del, men det kan också få vara lite allvar, säger han.

Pekingopera?

"Grotesco" började som scenförställning, eller "näradödenrevy", på just Scalateatern i Stockholm och utvecklades sedan till humorserie i SVT med hyllade inslag som "Föräldramötet – ett kammarspel" och en flyktingmusikal om hösten 2015. Frågan är vad de tänker ta sig an nu?

– Kinesiska ambassaden behöver inte agera på det här, men vi funderar på att göra en Pekingopera om den kinesiske ambassadörens framfart i Sverige – som ett slags hyllning, säger Michael Lindgren.

Eventuellt som ett balettnummer, inflikar Henrik Dorsin som bland annat brottas med det amerikanska presidentvalet som kommer att avgöras under själva spelperioden.

TT: Är "det glada 20-talet" en extra tacksam tid att skriva revy utifrån?

– Ja, säger Henrik Dorsin och berättar att uppslagen kommer från tidningar och böcker, och deras egna samhällsanalytiska diskussioner.

Tenor från operan

Musiken skrivs av kapellmästaren Per Ekdahl och till ensemblen har de värvat Klas Hedlund, vanligtvis tenor på Kungliga Operan. Liksom Ingela Olsson debuterar han som revyartist.

– Till skillnad från att göra en humoristisk enmansföreställning, vilket är det vanliga nuförtiden, är det roliga här själva mötet mellan artisterna och skådespelarna. Får man snurr på det kan man skapa en jäkla glädje och energi, säger Henrik Dorsin.

"Scalarevyn – det glada 20-talet" har premiär på Scalateatern 17 september.

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons