Annons

Morddömd: Inget blod på mina händer

Mannen som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mord på 17-åriga Wilma nekar fortfarande helt till brott.
Brott • Publicerad 8 oktober 2020
Den åtalade förs in i rättssalen i hovrätten i Göteborg. Han höll ett kort anförande på rättegångens sista dag, och bedyrade ännu en gång att han är oskyldig till mordet på 17-åriga Wilma i Uddevalla. Arkivbild.
Den åtalade förs in i rättssalen i hovrätten i Göteborg. Han höll ett kort anförande på rättegångens sista dag, och bedyrade ännu en gång att han är oskyldig till mordet på 17-åriga Wilma i Uddevalla. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den 23-årige mannen, som var Wilmas pojkvän, dömdes i Uddevalla tingsrätt för mord och brott mot griftefrid. En av flickans kroppsdelar hittades gömd i en väska i lägenheten där hon och pojkvännen bodde. Men större delen av kroppen är fortfarande borta.

Den åtalade mannen hade önskat att få tala i uppåt en halvtimme på den avslutande dagen i hovrättens rättegång. Men det sade rättens ordförande Roy Johansson nej till, med hänvisning till att man redan lyssnat på långa förhör med 23-åringen.

Annons

Strax innan förhandlingen avslutades fick den åtalade dock ordet, och talade i drygt fyra minuter.

– Det finns inte en droppe blod på mina händer. Jag älskade Wilma mer än livet. Hennes välfärd – min motivation, sen jag träffade henne. Hennes glädje och lycka – mitt bröd och vatten, inleder 23-åringen med att säga.

"Kommer att bli frikänd"

Han fortsatte med att ifrågasätta åklagarnas utredning, som han anser är undermålig.

– Jag är ingen mördare, jag är ingen kvinnomisshandlare, jag är ingen förtryckare, säger mannen, som känner sig svartmålad av bland annat Wilmas släktingar.

– Jag kommer att bli frikänd, vare sig det är nu, om 30 år, efter jag dör, eller om det så är det sista som händer inom tidens existens, säger 23-åringen med darr på rösten.

Mannens advokater yrkar att han ska frikännas. De pekar bland annat på att flickans dödsorsak inte kunnat fastställas, och på en rad oklarheter som de anser finns i åklagarnas resonemang.

Tidsbestämt straff

Om hovrätten ändå finner pojkvännen skyldig, vill advokaterna att han ska få ett tidsbestämt straff i stället för livstids fängelse. Om 23-åringen begått mordet som åklagaren hävdar, finns det ändå inte så försvårande omständigheter att straffet bör vara livstid, enligt advokaterna.

Åklagarna höll sin plädering i måndags. De yrkade som väntat på att hovrätten ska fastställa livstidsstraffet för mord och brott mot griftefrid, som Uddevalla tingsrätt tidigare utdömt.

Rättegången i hovrätten för västra Sverige har inte innehållit några direkta nyheter.

– Hovrätten har samma underlag som tingsrätten. Det känns rätt bra, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

Kvar i häktet

Annons

Domen kommer om två veckor, den 23 oktober. Den åtalade mannen är fortsatt häktad, enligt beslut av hovrätten på torsdagen.

Wilmas anhöriga har tagit avsked av henne vid en ceremoni i stillhet. En minnesstund som är öppen för allmänheten kommer att hållas i Herrestads kyrka i Uddevalla den 16 oktober, skriver Bohusläningen.

När flickan försvann förra hösten organiserades ett stort sökande med många frivilliga. Sökinsatserna har fortsatt även efter att en kroppsdel hittades, men de har inte gett något resultat.

Fakta: Detta har hänt

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en stor sökinsats inleds.

19 november: En då 22-årig man, som varit flickans pojkvän, grips i sin bostad.

22 november: Mannen häktas som misstänkt för mord. Han nekar till brottet.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas, gömd i lägenheten där paret bodde.

13 maj 2020: Den nu 23-årige pojkvännen åtalas för mord och brott mot griftefrid.

26 maj: Rättegång inleds i Uddevalla tingsrätt.

17 juni: Tingsrätten meddelar att 23-åringen anses skyldig till mord och brott mot griftefrid.

15 juli: En rättspsykiatrisk undersökning visar att den åtalade inte har någon allvarlig psykisk störning.

27 juli: Tingsrätten dömer 23-åringen till livstids fängelse för mord och brott mot griftefrid.

16 september: 23-åringen har överklagat domen. Ny rättegång inleds i hovrätten för västra Sverige.

8 oktober: Hovrättens rättegång avslutas. Tre juristdomare och två nämndemän ska döma i målet. Domen kommer den 23 oktober.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons