Dom i Sveriges största människohandelshärva

Brott (TT) Artikeln publicerades
I dag kommer domen i Sveriges största fall av människohandel. Åklagaren Måns Biörklund hävdar att en bulgarisk liga ska ha utnyttjat 13 landsmän till att tigga i Växjö med omnejd. Under en tvåårsperiod ska ligan ha fört ut över två miljoner kronor från Sverige till Bulgarien. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
I dag kommer domen i Sveriges största fall av människohandel. Åklagaren Måns Biörklund hävdar att en bulgarisk liga ska ha utnyttjat 13 landsmän till att tigga i Växjö med omnejd. Under en tvåårsperiod ska ligan ha fört ut över två miljoner kronor från Sverige till Bulgarien. Arkivbild.

Sju bulgariska män ska ha tjänar miljoner genom att lura, utnyttja och i vissa fall misshandla tiggare från hemlandet.

I dag kommer tingsrättsdomen i Sveriges största fall av människohandel.

Under en tvåårsperiod misstänks ligan – som består av en man i 60-årsåldern, hans tre söner och två av hans barnbarn samt en bekant till familjen – ha fört ut mer än två miljoner kronor från Sverige till Bulgarien. Enligt åklagaren ska en stor del av pengarna ha kommit från utnyttjade tiggare på olika platser i Växjö med omnejd.

– Människohandelsbrottet har utövats under lång tid och begåtts inom ramen för en organiserad kriminell och internationell människohandelsorganisation dikterad av vinstintressen, sade åklagaren Måns Biörklund i samband med rättegångsstarten.

Fakta

Detta har hänt

Sju bulgariska män, i åldrarna 20 till 60 år, åtalades i september vid Växjö tingsrätt misstänkta för människohandel. En 76-årig svensk man i Hultsfreds kommun åtalades misstänkt för medhjälp till brottet. 13 brottsoffer ingår i åtalet. Samtliga åtalade nekar till brott.

Rättegången har pågått i närmare 30 dagar och hölls i Lunds tingsrätt eftersom ingen förhandlingssal i Växjö är stor nog för att få plats med alla tilltalade och deras försvarare.

Den 76-årige svenske medborgaren är misstänkt för att ha låtit de åtalade inhysa offren i ett hus och i husvagnar på hans tomt i Hultsfred och Virserum.

Två av männen är även misstänkta för misshandel av tre målsägande och en av männen är även misstänkt för att ha rånat en landsman.

Polisen hade jobbat med fallet och spanat mot ligan i flera månader inför tillslaget, det största hittills i landet, då uppåt 100 poliser deltog.

Källor: Åtalet och förundersökningen

Visa mer...

De sju bulgariska männen har åtalats misstänkt för människohandel. En 76-årig svensk man åtalades misstänkt för medhjälp till brottet. Under sin spaning har polisen observerat ett 60-tal tiggare som man tror har ingått i ligans nätverk, men bara 13 av dem omfattas av åtalet. I vissa fall ska tiggarna ha blivit utsatta för våld. En gravid kvinna ska ha misshandlats så svårt att hon drabbades av två missfall.

Alla åtalade nekar till brott. En 22-årig man hävdar att de har hjälpt sina landsmän.

– Hans familj har tiggt för sig och sedan har de lyckats få tag på ett boende så att de har kunnat hjälpa sina landsmän, så de har sluppit bo i bilar och på parkeringar, sade hans försvarsadvokat inför rättegången.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.