Annons

Skulle driva ut onda krafter ur tidningsbud

Tidningsbudet knivhöggs och fölls fången i åtta timmar av den 26-årige mannen. När offret lyckades fly bröt 26-åringen sig in i en annan lägenhet och misshandlade en rörelsehindrad man.
Nu döms han till rättspsykiatrisk vård för bland annat människorov och grov misshandel.
Brott • Publicerad 2 mars 2020
Polis och avspärrningar vid huset där den 26-årige mannen kunde gripas. Arkivbild.
Polis och avspärrningar vid huset där den 26-årige mannen kunde gripas. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var den 12 augusti i fjol som den 26-årige mannen, naken och blodig, kunde gripas av polis i Kristianstad.

Under tidig morgon hade han sprungit i kapp ett tidningsbud och med knivhot tvingat offret till en källare och slutligen till 26-åringens lägenhet. Där tvingades tidningsbudet klä av sig naken och be för sitt liv. Han knivhöggs flera gånger och tvingades även inta narkotika och alkohol.

Fången i åtta timmar

Annons

Efter åtta timmar lyckades tidningsbudet fly ut genom balkongen och över hustaken. Den 26-årige mannen följde först efter, men bröt sig sedan in i en annan lägenhet där en tioårig flicka var ensam hemma. Hon ställdes öga mot öga mot mannen, som hade tre knivar med sig, men flickan lyckades oskadd springa därifrån.

Den 26-årige mannen tog sig då in i ytterligare en lägenhet och misshandlade där en rörelsehindrad man grovt. Mitt i misshandeln kunde 26-åringen till slut gripas, enligt domen från Kristianstads tingsrätt.

Mannen har hävdat nödvärn eftersom han sagt sig vilja driva ut onda krafter ur tidningsbudet. Han hävdar nödvärn även gentemot det andra offret. Detta eftersom 26-åringen trodde att den rörelsehindrade mannen i själva verket var tidningsbudet.

Ingen nödvärn

Tingsrätten anser dock att det inte rört sig om några nödvärnssituationer och dömer 26-åringen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

En rättspsykiatrisk undersökning visar att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid såväl tidpunkten för dåden som vid undersökningen. Han fälls för människorov, två fall av grov misshandel, grovt hemfridsbrott och narkotikabrott.

Han ska också betala sammanlagt över 285 000 kronor till de två männen samt flickan och hennes mamma.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons