Annons

Dödsstraff för våldtäkt i Bangladesh

Bangladesh inför dödsstraff för våldtäktsdömda, meddelar landets regering.
Bangladesh • Publicerad 12 oktober 2020
Protester mot sexuellt våld utanför parlamentet i Dahaka, Bangladesh 9 oktober.
Protester mot sexuellt våld utanför parlamentet i Dahaka, Bangladesh 9 oktober.Foto: Mahmud Hossain Opu/AP/TT

Beskedet kommer efter flera dagar av protester, som spridit sig över landet efter det att en video av en gruppvåldtäkt blev viral i sociala media. Aktivisterna hävdar att bara en försvinnande liten andel av offren för sexualbrott någonsin får rättvisa.

Premiärministern, Sheikh Hasina, har även fått kritik internt av personer i partiets topp och anklagats för att inte agera mot sexualbrotten. Tidigare har maxstraffet för våldtäkt varit livstids fängelse.

Annons

Nationell ilska över frågan har sjudit sedan förra månaden, då medlemmar i det styrande partiets studentförbund greps och åtalades i ett annat våldtäktsfall.

Demonstranterna har krävt hårdare straff men även snabbare rättegångar. Vissa har även krävt premiärministerns avgång vilket är ovanligt då öppen kritik mot ledaren förekommer mer och mer sällan.

I Bangladesh har 23 personer avrättats, via hängning, sedan 2013 och åtminstone 1 718 personer är dömda till döden och väntar på att straffet ska verkställas, enligt en lokal grupp för mänskliga rättigheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons